#4 Hefeweizen vol 2
Vehnäolutvarannoista on hyvä pitää huolta, ja koska ensimmäinen erä osoittautui odotuksia maistuvammaksi koin tarpeelliseksi tehdä pikimmiten toisen erän kellariin. Olin ostanut ensimmäistä hefeä varten varuiksi kaksi hiivapakettia joista lopulta käytin vain toisen, ja lisäksi humalaa löytyi pakastimesta jo riittämiin niin tarpeet olikin jo puoliksi kasassa. Tein hieman hienosäätöä reittausblogin reseptiin ja laitoin maltaat tilaukseen samaan syssyyn aikaisemman belgin raaka-aineiden kanssa. Näin lomaillessa en ollut pakotettu hoitamaan panemista viikonloppuna, joten päätin käyttää keskiviikon oluen valmistamiseen.
Resepti eroaa aikaisemmasta vehnäoluesta lähinnä mallaspohjan osalta, ja lisäksi laskin humalia (30g -> 20g) lähinnä testimielessä. Aikaisemmassa versiossa maltaina oli Vehnä ja Pale Ale suhteella 56-44 kun taas tässä mennään Vehnä-Pilsner, 73-27 suhteella. Hieman jänskättää että tuleeko mäskistä liian puuroa kun en ottanut riisinkuoria mukaan mutta nämä on taas näitä "katsotaan miten käy" -ideoita, toivottavasti ei mene samalla tavalla vituiksi kun aikaisemmat seikkailut. Joka tapauksessa tämän pitäisi olla suutuntumaltaan hieman paksumpi vehnän osuuden kasvattamisen ansiosta, toisaalta taas Pilsner tasapainottaa ilmeisesti hieman paksuutta ja tuo hieman raikkautta ja tekee oluesta vähän rapsakamman. Jännä lähteä katsomaan miten tämä vertautuu aikaisempaan tuotokseen. Mitään radikaalia eroa aikaisempaan ei pitäisi kuitenkaan maun puolesta olla.
Panopäivä
Onnekkaasti uniongelmat vaivasivat joten olin työn touhussa jo hieman ennen kahdeksaa aamulla. Toivoin näin välttäväni kuumimman paahteen keittiössä sillä luvassa oli erittäin kuuma päivä. Turha toivo. Kärvistelin tuskissani auringon paahteessa jo ennen yhdeksää ja epäilin edessä olevan tuskallinen päivä, enkä ollut väärässä.
![]() |
Maltillinen sisälämpötila keittiössä |
Dataa lämmitysajoista veden ja mäskin kanssa oli kertynyt aikaisemmilta kerroilta jo ihan hyvin, ja lisäksi hiivan valmisteluun käytetty aika oli hyvin tiedossa joten odotuksissa oli ajan suhteen hyvin optimoitu päivä. Aikaisemmilla panoilla mäskäyslämpötila oli joka kerta jäänyt hieman haluttua korkeammaksi, joten tällä kertaa kuumensin veden hieman ohjetta viileämmäksi ja sekoittelin mäskiä 30 minuutin kohdalla toiveissa mäskäyslämpötilan asettuminen lähemmäksi tavoitetta. Tavoitemäskäyslämpötila oli tällä kertaa jälleen 66 astetta ja lopullinen toteuma/keskiarvo 66,2. Onnistuminen!
Huuhtelu meni myös kivasti joten toistaiseksi ainakin riski riisinkuorien puuttumisen kanssa ei realisoitunut. Vierrettä tuntui myös olevan kivasti, joten ehkä tästä hyvä päivä tulee. Paitsi kun on niin perkeleen kuuma. Keiton aikana ihmeempää ei sattunut ja jäähdytyksen jälkeen oli jännitystä ilmassa - saanko siiviläpussin jälleen tukkoon? Menevätkö oluet jälleen lattialle? Mikä tällä kertaa menee puihin?
Noh, siiviläpussi meni jälleen tukkoon mutta aikaisemmasta kerrasta viisastuneena liu'utin sen hiljakseltaan pois läviköstä, jotta en onnistu taas sotkemaan. Käymisastian mittari näytti 19l tavoitellun 20 litran sijaan ja ominaispaino oli 1.055 kun tavoite oli 1.052. Laskeskelin ripeästi että litra vettä nostaa määrän 20 litraan (eihän?) ja samalla ominaispaino putoaa haluttuun 1.052. Nohevana olin edellisistä kerroista ennakoinut sen että määrä saattaa jäädä hieman vajaaksi, joten olin keittänyt ja viilentänyt valmiiksi pari litraa vettä - näin vesi on ainakin desinfioitua, vaikka ipan kanssa hanavesi toimi myös oikein hyvin. Valuttelin litran vettä ämpäriin, lisäsin hiivan ja vein pönikän kellariin käymään.
![]() |
Vaahdon läpi arvioin ominaispainoksi 1.055 |
Yhteenvetona voisi todeta että päivä meni oikein kivasti ja ilmeisesti rutiinia alkaa jo olla. Tekemistä ei enää samalla tavalla jännitä kuin ensimmäisessä parissa satsissa, ja kellotusdatan ansiosta aikatauluttaminen alkaa jo mennä kivasti. Ei tule sellaista fiilistä että olisi kiire, ja toisaalta hommat eivät viivästy sen takia että olisin aloittanut jonkun tekemisen liian myöhään. Pesuaineiden annostukset alkaa jo olla hallussa ja hyvää rokkenrollia taustalle niin ei jynssääminenkään harmita. Voipi olla että tässä voi alkaa jatkossa testailemaan jotain vähän erikoisempia reseptejä, tai vaikka monivaihemäskäystä, kun tuntuu menevän näin kivasti. Nyt tosin molemmat käymisastiat ovat käytössä eli seuraava pano ajoittunee aikaisintaan heinäkuun puoliväliin. Eikä kyllä haittaa, johan tuota olutta tuolla alkaa olemaan.
Tasting? Tasting.
Koska tämän kirjoituksen ulostaminen nyt vähän venähti (olut pantu keskiviikkona 24.6. ja kirjoitus ulos maanantaina 29.6.) niin ehdin tässä välissä jo järjestää ensimmäisen tastingin omista tuotoksista. Ennen tätä oluita oli itseni lisäksi maistellut veljeni (kommentti: "Yllättäen ei ole pahaa vaan aika hyvää") ja hänen kaverinsa ("Hyvää kaljaa teet") mutta varsinainen tulikoe oli vasta edessä kun neljä olutharrastajaa ja yksi satunnaisesti erikoisoluita maisteleva kaveri tuli kylään. Maistelu onnistui kivasti joskin nyt sattui vihdoin kohdalle se pullo joka kuohuaa kunnolla. Olin lukenut ja nähnyt näitä ylivaahtoamisia aikaisemmin, mutta koska olin saanut n. 9 pulloa ilman ongelmia auki oletin että tätä ei minulle tapahdu.
Toinen vehnispullo oli viimeisen kahden pullottamani tuotoksen joukossa, ja mukaan oli ilmeisesti livahtanut ylimääräistä hiivaa koska 4/5 pullosta tuli vaahtona pihalle. Aikaisemmista kokemuksista rohkaistuneena en ollut enää varautunut kuohuntaan eli klassinen "oluet lattialla" -hetki saatiin mukaan myös maisteluun. Lisäksi ipaa kaataessa kaadoin omaan lasiini hiivat perään, amatöörivirhe, joten olut oli lähinnä harmaata mömmöä joka piti kaataa pois. Noh, olenhan minä noita ennenkin maistellut niin en pahoittanut tästä mieltäni. Maistelussa jokaisella oli 1dl/olut/hlö ja lisäksi annoin molempia tuotoksia pullot osallistujille mukaan. Alla kootut palautteet oluista.
Hefeweizen
"Tasting. Hyvää vehnää, jatkoon." - 3,25/5
"Stadin trendaavimman panimon hefe." - 3,25/5
"Onhan tää mainio PMP:n pilottihefe. Vehnäinen ja hieman banskuinen, pehmeähkö" - 3,25/5
"Kyllä tän vehnäksi tunnistaa" - 3/5
"Maistuu vehnäoluelta eli siltä miltä pitää" - 3,5/5
IPA
"Nyt tuli kyllä oikein yllätyksenä, miten hyvää tämä on. Huhhuh! Panomies on panomies." - 3,75/5
"Huh! Stadin trendaavimman panimon IPA. Pirun kova!" - 4/5
"Tuoksu puskee kovaa nokkaan - kuin kola Haberilla ruississa. Maku on mainio ja sopivan pehmeä katkero. Panimon pilottibisse on siis onnistunut." - 3,5/5
"PMP:n ekaksi IPAksi todella onnistunut tuotos. Tätä joisi kyllä jatkossakin ihan huoletta." - 3,5/5
"Hyvää on" - 3,25/5
![]() |
Ammattimainen kotipanimo tarvitsee tietysti ammattimaisen logon |
Eli ilmeisen hyviä tuotoksia tuli myös kavereiden mielestä ja hyvä niin. Seuraavana viikonloppuna on sitten toisen tastingin vuoro ja saa nähdä miten oluet näille maistuvat. Tätä kirjoittaessa lasissa juurikin tuo jälkimmäinen IPA ja on pakko yhtyä kommentteihin, onhan tämä nyt mainio. Kahden viikon kohdalla oli vielä selvästi raaka mutta nyt alkaa olla aika aika lähellä erinomaista. Toivottavasti seuraavat tuotokset onnistuvat myös näin hyvin.
- Olavi
Tätä kirjoittaessa lasissa oli Pahan mielen panimon Testi-IPA (Reittusblogin IPA)
Kommentit
Lähetä kommentti