#2 Reittausblogin Perushefe - Panopäivä
Tarkoitus olisi jatkossa näissä varsinaisissa panopostauksissa keskittyä enemmän siihen että mitä teen toisin kuin ennen ja miksi, mikä on painopiste päivässä ja lisäksi hieman analysoida omaa tekemistä. Tulen siis keskittymään enemmän omien ajatusten ja fiilisten avaamiseen kuin varsinaisen prosessin läpikäymiseen. Kävin edellisessä kirjoituksessa tuon teknisen puolen niin tarkasti läpi kuin järkevää on, joten en näe pointtia kirjoitella tuota joka tekstiin uudestaan auki. Raskasta sekä minulle että lukijoille.
Reseptinä oli jo n. 1,5kk sitten valittu Reittausblogin Perushefe, tosin vähensin humalan määrää että saadaan noita katkeroita alaspäin ja tyylinmukaisempi Hefeweizen lasiin. Varsinainen resepti Brewmatessa näyttää seuraavalta:

Edellisellä kerralla tehokkuus jäi 57% kohdalle, mutta laitoin optimistina tähän kuitenkin tuon 60% niin saapi nähdä miten käy. Lisäksi vedin edelliskerralla huuhtelun hieman hätäisesti ja tällä kertaa tarkoitus olisi testailla tuota vaihtoehtoista huuhtelutekniikkaa. Näin toivottavasti tehokkuutta saadaan paremmaksi ja itse säästää hieman aikaa ja vaivaa tuossa työvaiheessa.
Tällä kertaa edellispäivänä en ottanut liikaa stressiä koska prosessi oli jossain määrin jo tuttu. Lueskelin toki ohjeet ja reseptin pari kertaa läpi, ja lisäksi kertasin edelliskerran muistiinpanot jotta välttäisin samat virheet (HANAT KIINNI). Pesaisin myös osan välineistä mutta lähtökohtaisesti luotin siihen että olin viisi päivää sitten nuo riittävän hyvin pessyt. Asetin myös itselleni muutamia tavoitteita panopäivän varalle joihin tulisin kiinnittämään erityistä huomiota.
1) Tee asiat rauhassa.
Lauantaina tuntui että oli jotenkin hirveä kiire tehdä kaikkea ja esim. huuhteluvedellä on huuhdeltava mäskit HETI kun se on mahdollista. Lisäksi huuhtelu meni todella hätäisesti ja jos tähän olisi käyttänyt vaikka 10min pidempään, tai malttanut valutella loputkin vierteet mäskistä talteen, olisi tuosta varmaan saatu enemmän nesteitä ja sokereita talteen.
2) Valmistele asiat ajoissa ja mieti milloin mitäkin pitää tehdä.
Huuhteluveden ja hiivan kanssa tuli kiire, mutta toisaalta tein jotain epäolennaisia asioita liian aikaisin. Tällä saadaan panopäivää tehokkaammaksi, sujuvammaksi ja ehkä lyhyemmäksi.
3) Keskity siihen mitä teet.
HANA KIINNI. Vaikka tämä nyt on uutta ja jännää niin voisi keskittyä siihen työtehtävään mitä tekee. Mieti miten homma tulisi hoitaa, mikä voi mennä pieleen ja mikä tässä tehtävässä on se tavoite. Liittyy vahvasti kohtaan yksi, mutta kuitenkin haluan nostaa erikseen vielä esille.
Laitoin vedet tulille hyvissä ajoin siinä puoli yhdeksän aikaan, mutta en ole täysin vakuuttunut siitä että mitä aikaisemmin aloittaa niin sitä parempi. Aurinko kun näköjään paistaa suoraan keittiöön heti aamusta ja ei perkele että on muuten kuuma. Hyvänä puolena toki tuo kattila varmaan lämpenee nopeammin kun paahdetta tulee myös sivusta, mutta on tämä hieman hanurista kun 15min keittiössä olon jälkeen on jo joka paikka soijassa. Pitänee koittaa ajoittaa nämä panopäivät sadepäiville jatkossa.
Mäskäys meni oikein kivasti ja ihmeellisyyksiä ei tullut. En nyt sitten sekoitellut maltaita kesken mäskyksen kuten viimeksi sanoin, katsellaan lopussa sitten oliko tällä vaikutusta. Tavoitelämpötila mäskäykselle oli 67 astetta ja lämpötila vaihteli alun 68 ja lopun 65 asteen välillä, keskiarvon ollessa jälleen kerran 66,9 astetta. Tavoitteeseen siis jotakuinkin päästiin.
Kuten tuolla avasinkin niin tällä kertaa testiin otettiin vaihtoehtoinen huuhtelutekniikka, jossa aikaisemman "Siiviläpussi lävikköön ja valutellaan vettä läpi" -kuvion sijaan toimitaan hieman eri tavalla. Kaadoin siis huuhteluvedet käymiastiaan ja virittelin siiviläpussin siihen päälle. Huuhtelu hoitui sillä että huljuttelin paistinlastalla mäskiä vedessä, jolloin sokereita saadaan yhtälailla noista maltaista irroiteltua kun veden läpikaatamisella.
Annoin maltaiden lillua vedessä lopulta 13min, välillä lastalla sekoitellen. Tämän jälkeen nostin pussin ylös, livautin välikön alle ja nostin pussin lävikön päälle. Edellisellä kerralla painelin varovasti ja hiljakseltaan mäskiä valuttaakseni vettä pois, mutta tällä kertaa hieman testimielessä painelin viimeisen päälle kaiken pihalle. Painelin pussukkaa sieltä täältä, kunnes painelullakaan vettä ei saatu enää tiristeltyä ulos jolloin nostin pussin toiseen astiaan lepäämään. Katsellaan tuleeko tanniineja sivumakuun, kuten jossaan pelotellaan, vai onko tämä jatkossakin käypä tapa toimia.
Tänä aikana kattilaan jääny vierre olikin ehtinyt jo lämmetä 72 asteiseksi ja tuo pysyi about samana kun kaadoin tuon huuhteluveden sekaan. Lämpötila oli paljon korkeampi kuin edelliskerralla (72 vs 59), joten oletin että välineiden putsauksessa saattaa tulla kiire. Ehdin nipinnapin pesaista käymisastian, lävikön ja siiviläpussin kun vesi jo kiehui - aika hyvä ajoitus sanoisin. Lisäilin katkerohumalat ja laitoin kellon 60 asteeseen. Keiton aikana söin edellispäivänä laittamani kanapastan sekä testasin että imersiojäähdytin oli ok. Lisäksi edelliskerrasta viisastuneena laitoin jo sellaiset välineet tiskikoneeseen jotka sinne soveltuvat ja joille käyttöä ei enää päivän aikana ole. Näin keittopäivän jälkeinen putsailu ja järjestely ei kestä toivottavasti ihan sitä puoltatoista tuntia.
Aikaisemmassa vaiheessa olin lämmittänyt huuhteluvedet ajoissa, ja ajattelin myös kokeilla että mitenhän tuon hiivan valmistelun saisi hyvin ajoitettua. Laitoin hiivaa varten tarkoitetun n. 4dl veden kiehumaan heti katkerohumalan jälkeen, jolloin se ehtisi hyvin jäähtyä 30 asteiseksi keiton aikana. Näin voisin valmistella hiivan toivottavasti siten, että hiivauksen voisi tehdä aikalailla samantien huuhtelun jälkeen jolloin vierteen kontaminaatiolle altis aika jäisi minimiin.
Huomasin sitten jossain välissä hiivavettä viilennellessä että lämpömittari ei enää toimi vaan se jämähti näyttämään 65 astetta vaikka tein mitä.
Näinollen tuo meni hieman arvailuksi lämpötilan kanssa mutta fiilispohjalta se oli jossain 20-35 asteen välillä kun lisäsin kuivahiivan eli varmaan ihan ok. Lämpömittaria ei näin myöskään voinut käyttää siihen että olisi seurannut missä vaiheessa tuo vierteen viilennys menee, mutta onneksi olin ottanut edellisellä kerralla muistiinpanot ja tiesin että 17 litraa vierrettä jäähtyy 25 asteiseksi 22 minuutissa. Tällä kertaa vierrettä oli arvionvaraisesti hieman enemmän, ja olin sitä mieltä että tuo saisi jäähtyä hieman viileämmäksi joten kävin katselemassa 20min kohdalla että ollaanko siellä valmiita. Kattila tuntui yläosasta vielä selkeästi lämpimältä, joten jäin pitämään tuota jäähdytintä hieman ylempänä jos se vierre sillä viilentyisi hieman tasaisemmin. Jäähdytin lopulta vierrettä kokonaisuudessaan 24min, ja voi olla että viilennys meni hieman yli tuon tavoitellun 20 asteen mutta eiköhän tuo tuosta.
Ominaispainotavoite oli 1.051 mutta mittauksessa sain tulokseksi 1.057 eräkoon ollessa n. 19,5 litraa. Tehokkuus oli täten 65%. En jaksanut ruveta lisäilemään vettä koska pääsin mielestäni riittävän lähelle sekä määrän että ominaispainon suhteen. Erä jää pullon vajaaksi ja vähän vahvemmaksi mutta Matti Virmasen sanoin näillä mennään. Kansi ja vesilukko päälle ja kellariin.
Tällä kertaa panopäivä kesti 4h 55min ja vielä vähän vajaan tunnin siivoilut päälle eli päivästä selvittiin huomattavasti rivakammin kuin ensimmäisellä kerralla. Vielä joitain kohtia on missä tuota voisi tehostaa, mutta loppupesuista en usko että voin nipistää ilman että puhtauden taso kärsii.
"Lämmitä uuni 250 asteeseen. Anna leivän kohota uunin lämpeämisen verran. Kun laitat leivän uuniin, laske lämpö 200 asteeseen." Aivan joo, se lämpö piti laskea jossain vaiheessa. Noh, nyt on sitten leipä joka on hieman palanut päältä ja hieman pehmeä sisältä. Pehmeän sisuksen takia leipä on lysähtänyt kokoon ja lämpötilan takia näkyvillä olevat rusinat kärtsänneet hiileksi, ai nam.
Valmistelut
Kuten edellisen kirjoituksen lopussa uhosin niin menin ja laitoin toisen käymisastian tilaukseen. Tällä kertaa ostopaikkana oli Melkko, josta tuo käymisastia ja muutamat pesuaineet tulivatkin erittäin ripeästi. Tilaus sisään sunnuntaina ja torstaina tuli jo viesti että paketti on noudettavissa. Olin ottanut perjantain jo hyvissä ajoin vapaaksi töistä joten pääsin jo seuraavana päivänä panemaan.
Edellisellä kerralla tehokkuus jäi 57% kohdalle, mutta laitoin optimistina tähän kuitenkin tuon 60% niin saapi nähdä miten käy. Lisäksi vedin edelliskerralla huuhtelun hieman hätäisesti ja tällä kertaa tarkoitus olisi testailla tuota vaihtoehtoista huuhtelutekniikkaa. Näin toivottavasti tehokkuutta saadaan paremmaksi ja itse säästää hieman aikaa ja vaivaa tuossa työvaiheessa.
Tällä kertaa edellispäivänä en ottanut liikaa stressiä koska prosessi oli jossain määrin jo tuttu. Lueskelin toki ohjeet ja reseptin pari kertaa läpi, ja lisäksi kertasin edelliskerran muistiinpanot jotta välttäisin samat virheet (HANAT KIINNI). Pesaisin myös osan välineistä mutta lähtökohtaisesti luotin siihen että olin viisi päivää sitten nuo riittävän hyvin pessyt. Asetin myös itselleni muutamia tavoitteita panopäivän varalle joihin tulisin kiinnittämään erityistä huomiota.
1) Tee asiat rauhassa.
Lauantaina tuntui että oli jotenkin hirveä kiire tehdä kaikkea ja esim. huuhteluvedellä on huuhdeltava mäskit HETI kun se on mahdollista. Lisäksi huuhtelu meni todella hätäisesti ja jos tähän olisi käyttänyt vaikka 10min pidempään, tai malttanut valutella loputkin vierteet mäskistä talteen, olisi tuosta varmaan saatu enemmän nesteitä ja sokereita talteen.
2) Valmistele asiat ajoissa ja mieti milloin mitäkin pitää tehdä.
Huuhteluveden ja hiivan kanssa tuli kiire, mutta toisaalta tein jotain epäolennaisia asioita liian aikaisin. Tällä saadaan panopäivää tehokkaammaksi, sujuvammaksi ja ehkä lyhyemmäksi.
3) Keskity siihen mitä teet.
HANA KIINNI. Vaikka tämä nyt on uutta ja jännää niin voisi keskittyä siihen työtehtävään mitä tekee. Mieti miten homma tulisi hoitaa, mikä voi mennä pieleen ja mikä tässä tehtävässä on se tavoite. Liittyy vahvasti kohtaan yksi, mutta kuitenkin haluan nostaa erikseen vielä esille.
Panopäivä
Laitoin vedet tulille hyvissä ajoin siinä puoli yhdeksän aikaan, mutta en ole täysin vakuuttunut siitä että mitä aikaisemmin aloittaa niin sitä parempi. Aurinko kun näköjään paistaa suoraan keittiöön heti aamusta ja ei perkele että on muuten kuuma. Hyvänä puolena toki tuo kattila varmaan lämpenee nopeammin kun paahdetta tulee myös sivusta, mutta on tämä hieman hanurista kun 15min keittiössä olon jälkeen on jo joka paikka soijassa. Pitänee koittaa ajoittaa nämä panopäivät sadepäiville jatkossa.
Mäskäys meni oikein kivasti ja ihmeellisyyksiä ei tullut. En nyt sitten sekoitellut maltaita kesken mäskyksen kuten viimeksi sanoin, katsellaan lopussa sitten oliko tällä vaikutusta. Tavoitelämpötila mäskäykselle oli 67 astetta ja lämpötila vaihteli alun 68 ja lopun 65 asteen välillä, keskiarvon ollessa jälleen kerran 66,9 astetta. Tavoitteeseen siis jotakuinkin päästiin.
Kuten tuolla avasinkin niin tällä kertaa testiin otettiin vaihtoehtoinen huuhtelutekniikka, jossa aikaisemman "Siiviläpussi lävikköön ja valutellaan vettä läpi" -kuvion sijaan toimitaan hieman eri tavalla. Kaadoin siis huuhteluvedet käymiastiaan ja virittelin siiviläpussin siihen päälle. Huuhtelu hoitui sillä että huljuttelin paistinlastalla mäskiä vedessä, jolloin sokereita saadaan yhtälailla noista maltaista irroiteltua kun veden läpikaatamisella.
![]() |
Siiviläpussi viritelty klipsuilla käymisastiaan jossa huuhteluvesi on |
Annoin maltaiden lillua vedessä lopulta 13min, välillä lastalla sekoitellen. Tämän jälkeen nostin pussin ylös, livautin välikön alle ja nostin pussin lävikön päälle. Edellisellä kerralla painelin varovasti ja hiljakseltaan mäskiä valuttaakseni vettä pois, mutta tällä kertaa hieman testimielessä painelin viimeisen päälle kaiken pihalle. Painelin pussukkaa sieltä täältä, kunnes painelullakaan vettä ei saatu enää tiristeltyä ulos jolloin nostin pussin toiseen astiaan lepäämään. Katsellaan tuleeko tanniineja sivumakuun, kuten jossaan pelotellaan, vai onko tämä jatkossakin käypä tapa toimia.
![]() |
Valittelin viimeksi liian pienistä ämpäreistä joten ostin tälläisen 15l käymisastian jonka funktio on toimia isona ämpärinä ja ylijäämämaltaiden dumppipaikkana |
Tänä aikana kattilaan jääny vierre olikin ehtinyt jo lämmetä 72 asteiseksi ja tuo pysyi about samana kun kaadoin tuon huuhteluveden sekaan. Lämpötila oli paljon korkeampi kuin edelliskerralla (72 vs 59), joten oletin että välineiden putsauksessa saattaa tulla kiire. Ehdin nipinnapin pesaista käymisastian, lävikön ja siiviläpussin kun vesi jo kiehui - aika hyvä ajoitus sanoisin. Lisäilin katkerohumalat ja laitoin kellon 60 asteeseen. Keiton aikana söin edellispäivänä laittamani kanapastan sekä testasin että imersiojäähdytin oli ok. Lisäksi edelliskerrasta viisastuneena laitoin jo sellaiset välineet tiskikoneeseen jotka sinne soveltuvat ja joille käyttöä ei enää päivän aikana ole. Näin keittopäivän jälkeinen putsailu ja järjestely ei kestä toivottavasti ihan sitä puoltatoista tuntia.
![]() |
Vierre ennen siivilöintiä |
![]() |
Vierre siivilöinnin jälkeen |
Aikaisemmassa vaiheessa olin lämmittänyt huuhteluvedet ajoissa, ja ajattelin myös kokeilla että mitenhän tuon hiivan valmistelun saisi hyvin ajoitettua. Laitoin hiivaa varten tarkoitetun n. 4dl veden kiehumaan heti katkerohumalan jälkeen, jolloin se ehtisi hyvin jäähtyä 30 asteiseksi keiton aikana. Näin voisin valmistella hiivan toivottavasti siten, että hiivauksen voisi tehdä aikalailla samantien huuhtelun jälkeen jolloin vierteen kontaminaatiolle altis aika jäisi minimiin.
Huomasin sitten jossain välissä hiivavettä viilennellessä että lämpömittari ei enää toimi vaan se jämähti näyttämään 65 astetta vaikka tein mitä.
![]() |
Ei väkisin saatana |
Näinollen tuo meni hieman arvailuksi lämpötilan kanssa mutta fiilispohjalta se oli jossain 20-35 asteen välillä kun lisäsin kuivahiivan eli varmaan ihan ok. Lämpömittaria ei näin myöskään voinut käyttää siihen että olisi seurannut missä vaiheessa tuo vierteen viilennys menee, mutta onneksi olin ottanut edellisellä kerralla muistiinpanot ja tiesin että 17 litraa vierrettä jäähtyy 25 asteiseksi 22 minuutissa. Tällä kertaa vierrettä oli arvionvaraisesti hieman enemmän, ja olin sitä mieltä että tuo saisi jäähtyä hieman viileämmäksi joten kävin katselemassa 20min kohdalla että ollaanko siellä valmiita. Kattila tuntui yläosasta vielä selkeästi lämpimältä, joten jäin pitämään tuota jäähdytintä hieman ylempänä jos se vierre sillä viilentyisi hieman tasaisemmin. Jäähdytin lopulta vierrettä kokonaisuudessaan 24min, ja voi olla että viilennys meni hieman yli tuon tavoitellun 20 asteen mutta eiköhän tuo tuosta.
Ominaispainotavoite oli 1.051 mutta mittauksessa sain tulokseksi 1.057 eräkoon ollessa n. 19,5 litraa. Tehokkuus oli täten 65%. En jaksanut ruveta lisäilemään vettä koska pääsin mielestäni riittävän lähelle sekä määrän että ominaispainon suhteen. Erä jää pullon vajaaksi ja vähän vahvemmaksi mutta Matti Virmasen sanoin näillä mennään. Kansi ja vesilukko päälle ja kellariin.
![]() |
Kaverukset vierekkäin |
Tällä kertaa panopäivä kesti 4h 55min ja vielä vähän vajaan tunnin siivoilut päälle eli päivästä selvittiin huomattavasti rivakammin kuin ensimmäisellä kerralla. Vielä joitain kohtia on missä tuota voisi tehostaa, mutta loppupesuista en usko että voin nipistää ilman että puhtauden taso kärsii.
Leipääää
Mitämitä, leipää? Kyllä! Panemiseen perehtyessä löysin silloin aikoinaan reseptin leivälle, jossa käytetään ylijäämämäskiä sekä vierrettä raaka-aineina. Tarkoitus oli tätä jossain vaiheessa tehdä mutta päätinkin sunnuntaina että laitetaan tuo leipä tulille heti seuraavasta satsista. Rohkaisuna tälle toimi Instagramin suloisin ja iloisin olut-tili timppatimppatimppa, jonka omistaja vinkkasi että mäskileipä on hyvää ja tuota olisi jossain vaiheessa hyvä minunkin testailla. Noh, niinpä sitten otin tuossa keittelyiden aikana osan mäskistä ja vierteestä talteen ja leipaisin tossa leivän kasaan.
![]() |
Ennen uunia koko oli about kaksinkertaistunut ja leipä näytti jo siltä että kyllä siitä jotain tulee |
![]() |
Leipä joka täyttää koko pellin |
"Lämmitä uuni 250 asteeseen. Anna leivän kohota uunin lämpeämisen verran. Kun laitat leivän uuniin, laske lämpö 200 asteeseen." Aivan joo, se lämpö piti laskea jossain vaiheessa. Noh, nyt on sitten leipä joka on hieman palanut päältä ja hieman pehmeä sisältä. Pehmeän sisuksen takia leipä on lysähtänyt kokoon ja lämpötilan takia näkyvillä olevat rusinat kärtsänneet hiileksi, ai nam.
Makuprofiili tosin on oikein hyvä ja kyllähän tätä syö. Vähän paksuhkoa odotuksiin nähden mutta (ei palaneet) rusinat ja hunaja maistuu hyvältä. Oikein kiva, mutta jos tekisi ohjeen mukaan eikä polttaisi leipää niin voisi tulla hieman parempaakin. Ensi kertaan.
Jälkianalyysi
Päivä meni kokonaisuutena todella kivuttomasti ensimmäiseen kertaan verrattuna. Omasta toiminnasta johtuvaa sähläämistä ei tullut ollenkaan ja lämpömittarin hajoamisestakin selvittiin kohtalaisen hyvin aikaisempien muistiinpanojen ansiosta. Tuntui että koko päivän tekeminen oli kontrollissa - tiesin mitä tehdään seuraavaksi ja milloin valmistelut tulee aloittaa. Siivoaminenkin tuntui huomattavasti kevyemmältä edelliskertaan nähden kun pesuaineiden annostukset ja käyttö oli tuttua, lisäksi sain huomattavasti enemmän kamoja puhtaaksi myös panemisen aikana.
Varsinaisia isompia kehityskohteita ei tullut mieleen, ehkä noita lämpömittareita voisi ostaa varastoon tulevien tilanteiden varalle. Esim. mäskäyslämpötilan arpominen ilman lämpömittaria voi olla haastavaa ja tällöin koko erä voi mennä puihin. Muutoin ehkä omaan organisointiin ja siivoiluun voisi kiinnittää vielä enemmän huomiota. Homma oli nyt jo hyvin hallussa, mutta esim. osa tavaroiden sijoituspaikoista ei toimi ja tuon desinfiointiaineliuoksen voisi tehdä 2h myöhemmin kun sen nyt tein. Pikkujuttuja mutta aina voi kehittää.
Suurin syy sille minkä takia halusin näin hätäisesti tuon ensimmäisen panon jälkeen laittaa tämän toisen tulille, oli se että tämä oli myös ns. valmisresepti ja mulla oli raaka-aineet jo valmiina. Tässä on nyt tullut noita opuksia luettua sen verran että into reseptiä myöten oman bissen tekemiselle on iso, mutta kun tästä oli maltaat ja humalat jo ostettuna niin ajattelin että käyttelen nämä tuosta pois ennen omiin resepteihin siirtymistä.
Tuossa on muutama reseptin aihio jo tehtynä mutta pitäisi vaan päättää että mihin tyyliin sitä lähtee sitten kesäkuussa suuntautumaan. Vehnäoluet kiinnostaisi kovasti mutta resepteissä ei juurikaan voi varioida jos/kun haluan perinteisen saksalaistyyppisen hefen tehdä. Toisaalta taas tässä olisi sitten mahikset yhden tyylin haltuunottoon jos tämän Perushefen jälkeen lähtisi hienosäätämään johonkin suuntaan ja jaksaisi näitä vehniä muutaman erän tässä tehdä. Täytyy pohtia.
Seuraavan postauksen aiheena tulee todennäköisesti olemaan sitten tämän erän pullotus, ja tuossa sitten mennään taas "laitoin pullon tähän näin että sieltä valuu vedet pois" -palikkalinjalle koska teen pullotuksen ensimmäistä kertaa. Ai että, parin viikon kuluttua onkin sitten melkein 40l itsetehtyä olutta pullossa. Mitenhän tässä malttaa odotella?
- Olavi
Tätä kirjoittaessa lasissa oli Moskovalaisen Stamm Brewingin lähes täydellinen Nevermont Magic Dust - NEIPA. Tutustuin Stammiin n. 8kk sitten täysin sattumalta ollessani Panemassa lasillisella ja siitä lähtien tämä on ollut yksi suosikkipanimoistani.
Stammia ei oikein mistään tahdo saada, joten kun pari kuukautta sitten huomasin tätä tulleen BeerDomen valikoimiin (verkkokauppa Alankomaissa) niin hetkeäkään miettimättä otin jokaista valikoimassa olevaa Stammia ostoskoriin, muutama hyvä stout päälle ja tilaukseen. Kahdeksasta Stammin herkusta vielä yksi Sour olisi tuolla olutkaapissa odottelemassa.
Jos joskus tulee näitä vastaan niin voin varauksettomasti suositella.
Kommentit
Lähetä kommentti