Blogin taustoja


No morjensta vaan.

Ruudun takana kirjoittelee (kuukauden kuluttua) 27 -vuotias kaveri Helsingistä ja tämän blogin ajattelin perustaa siksi että en itse aivan vastaavaa löytänyt vaikka läheltä liipataankin, ja mietin että tälle voisi ehkä olla käyttöä. Ja koska tässä nyt ei ole fiksumpaakaan tekemistä niin miksi sitä ei kirjoittelisi menemään.

Blogin tarkoituksena on seurata millaista on lähteä panemaan olutta täysin nollakokemuksella kun prosessi, työvälineet, apuohjelmat ja oikeastaan kaikki (oluen) panemiseen liittyvä on uutta. Ajatuksena olisi siis kirjoitella auki siitä miten homma lähti liikkeelle. Mitä välineitä ostin ja miksi, millä tavalla ensimmäiseen keittelyyn valmistauduin, miten varsinainen prosessi eteni ja millainen lopputuote tästä tuli. Tarkoitus on lähinnä kirjoittaa muistiinpanot ja huomiot itselleni ylös, mutta samapa nuo on laittaa myös julkiseksi jos näistä joku joskus jollain tavalla hyötyy. Ja jos ei, niin löydänpähän itse muistiinpanot jollain tavalla jäsennellyssä muodossa täältä.

Tässä kirjoituksessa en vielä lähde varsinaisia panotouhuja tarkemmin avaamaan, vaan kerron vähän taustoja siitä että millainen olutsieppo se Olavi on ja miten tähän tähän on tultu.



Kuvassa minä Tukholmassa kapakassa ja etualalla ystäväni valmiina arvostelemaan oluensa Untappdiin.

Bulkkioluesta hifistelijäksi

Suhteeni olueeseen on viimeisen vuoden aikana muuttunut melkoisesti. Vuosi sitten valitsin lähes poikkeuksetta sen halvimman kaljan ja "yks hedelmäinen ipa" oli valintani jos halusin oikein hullutella, kunnes jotain tapahtui. Useampi kaverini oli käyttänyt Untappd -sovellusta ja olin kuullut siitä mainintoja ja kuiskauksia sieltä täältä. "Oota mä täppään tän bissen eka". En silti tästä paljoa kiinnostanut koska kuka helvetti nyt jaksaa bisseä ruveta jollain arvosteluilla hifiselemään, sehän on juotavaksi tarkoitettu perkele. Ja kaikkihan ne maistuu samalta, paitsi ne tummat jotka on paskaa.

Viime vuoden syyskuussa sitten joku viikonloppu olin menossa kaverille johonkin illanistujaisiin ja tarkoitus oli hakea kaupasta muutama bisse mukaan, kun kävelin Pienen ohi. Kauppa ei ollut tuossa vaiheessa mulle millään tavalla tuttu mutta katsoin että onpas makeet värit tossa ikkunassa ja "uijjuma sieltähän saa kaljaa" ja totesin että vois sitä ne kaljat tuoltakin hakea kun se palkkakin tuli just. Hinnat oli pienoinen järkytys koska "kuka hullu maksaa femmaa kauppavahvuisesta kaljasta kun Karhua saa eurolla tölkki" mutta kun olin sen päätöksen tehnyt että tuolta ne kaljat ostetaan niin sieltä ne sitten ostetaan. Valitsin hintahaarukan alapäästä niitä halvimpia kaljoja etiketin perusteella, oluttietämys kun oli luokkaa ipat on aina hedelmäisiä ja hyviä ja tummat oluet paskaa. Nappasin mukaan kolme juomaa joissa oli kiva etiketti ja heräteostoksena vielä Pienen lasin ja kangaskassin - eihän noita kalliita herkkuja sovi tölkistä juoda ja kassi oli kiva. Maksoin tästä setistä ryöstöhinnan (muistaakseni n. 30€) ja hampaita kiristellen jatkoin kaverin pirskeisiin.

Kaverilla sitten sippailin oluita menemään, hienostuneesti kaadoin juoman lasiin ennen nauttimista ja maistelin menemään. "Onpa hyvä" tai "Onpa laimee" olivat arvostelut näistä oluista. Itse oluista yksi oli todella kiva ja kaksi pieniä pettymyksiä, mutta joku tässä vaan oli makeeta. En vieläkään tiedä mikä siinä on hienoa maksaa hävyttömiä hintoja oluista joista 1/3 on sellainen jota joisi uudestaan - oliko se hauskat etiketit, se kun ei tiedä mikä sieltä pullosta tulee vai uutuudenviehätys uudesta hienosta lasista. *



Mainittu Pienen lasi ystävänsä oluen kanssa.


Mutta olihan tää nastaa. Jatkoille mentäessä jatkoin villiä menoani ja tilasin tiskillä "Jotain hedelmäistä" ja sain CoolHeadin Mango Chili Gose, joka oli aivan järkyttävän pahaa. Goset eivät olleet mulle tuttuja ja odotin jotain pehmeää Ipaa, mutta sainkin hirveintä skeidaa mitä olen ikinä juonut. Kumma kyllä, edes tämä ei hillinnyt menoani. **

Seuraavana aamuna hienoisesta krapulasta selvittyäni mietin että ei vitsit että oli kiva juoda kerrankin jotain muuta kuin kurjalaa, ja samalla huomasin että olutta tuli nautittua selvästi vähemmän kuin normaalisti. Nuo seikkailuoluet kun olivat maksaneet niin paljon että se hillitsi loppuillan menoa. Totesin että tätähän voisi testailla myöhemminkin, mutta millä sitä pitää kirjaa siitä mitä on juonut ja mitä ei - eihän noita muista millään.. Kunnes mieleen tuli kaverini myyntipuhe parin kuukauden takaa Untappdista. "Tää on ihan helvetin kätevä kun aika usein juo jotain hyvää bissee ja sit kun haluis ostaa sitä uudestaan niin on ehkä hämärä haju siitä etiketistä mut muuten ei oo mitään tietoa et mikä se on ollu niin mä pidän täällä kirjaa noista mun bisseistä mitä on juonu niin muistaa sit mitä on ottanu."

Tuumasta toimeen siis. Latasin Untappdin menemään ja laitoin eilisillan pirskeet pitäneelle kaverille viestiä että voisin tulla hakemaan sen mun lasin (kuka hullu lähtee vasta ostetun hienon lasin kanssa baariin? Niin just.) ja kysyin että onko ne mun tyhjät tölkit/pullot tallessa - kun pitäis muistaa että mitä on eilen juonut. Lasin ja hylsyt haettuani täppäsin uudet kokemukset Untappdiin, ja kun sovellus näytti kovin tyhjältä niin heitin sinne muistista edellispäivän Peronin (jonka join pizzapaikassa) ja ai-va-n järkyttävän Mango Chili Gosen.***

The Game was on. Tämän jälkeen paluuta aikaisempaan ei ollut, ja näitä bulkkilagereita on tullut oikeastaan juotua vain Fudismatsien yhteydessä tai muissa vastaavissa tilanteissa joissa ei voisi kuvitella juovansa mitään muuta. Homma on pikkuhiljaa vyörynyt eteenpäin ja tällä hetkellä noita eri oluita Untappdissa arvosteltuna on reilut 450 ja kotona nurkat pursuaa suomalaisten pienpanimoiden oluita kun "pitää tukea pienyrittäjää Koronan keskellä", mutta mikäs siinä. Oikein mukava, kehittävä ja ennen kaikkea nautinnollinen harrastus.



Ensimmäisiä Koronan verukkeella tehtyjä pienpanimobissetilauksia. Kuvassa (vasemmalta oikealle) Olarin Panimon, ETKO:n sekä CoolHeadin maukkaita oluita.

Arvostelutkin kehittyneet alun höpöttelystä eteenpäin ja pyrin aina jonkinlaisen sanallisen arvion noista parhaani mukaan antamaan. Kun tulee oikeasti pohdittua mitä siinä oluessa maistaa, millaisen fiiliksen se itselle tuo ja millä sanoilla sitä kuvailisi saan itse ainakin paremman muistijäljen siitä ja samalla kun uudestaan palaan olueeseen niin saan hyvän kuvan mitä on luvassa kun olen kirjoittanut jotain muutakin ylös kuin "3/5 ihan ok". Ei saatana mikä snobi musta on tullut.

Oluthifistelijästä panomieheksi (kjeh heh)

Väitän että todella monen olutihmisen salainen haave olisi perustaa oma panimo, tai ainakin panna omaa olutta. Niin myös minulla. Tämä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ollut realistinen ajatus koska ajatuksissa hyvän oluen tekeminen on helvetin vaikeata, kallista, aikaavievää ja vaatii hitokseen tilaa. Tämä on siis ollut omissa mielikuvissa yhtä realistinen unelma kuin oman urheiluseuran omistaminen niin en ole tuohon sen erityisemmin ajatusta käyttänyt.

Tämän vuoden alussa kuitenkin olutharrastuksen syventyessä huomasin että koska olutta ei kuitenkaan ihan jatkuvasti voi maistella, tekee mieli vähintäänkin lukea siitä tai katsoa siihen liittyviä videoita - ylipäätänsä perehtyä harrastukseen lisää että saisi siitä enemmän irti. Olutkirjoja oli jo jonkin verran vyöllä, kun keksin että ehkä tästä on jotain blogejakin joskus kirjoitettu (No shit? Hyvä Olavi). Otin avuksi googlen ja rupesin selailemaan. Eipä mennyt pitkään kun törmäsin maanmainioon Reittausblogiin, ja aloin tutkailemaan sivustoa kunnes vastaan tuli Ohje kotioluen valmistukseen, ja ihmettelin että mitäs se tämä on. Eihän kotona voi tehdä mitään muuta kuin Kiljua tai ylimakeaa kotiviiniä, eihän?

Aloin lukemaan kirjoituksia tarkemmin ja hetken päästä kävi ilmi että jumalauta, tämä jätkähän on ihan tosissaan näiden juttujen kanssa ja kaikenlisäksi noi sen tuotoksethan maistuu vissiin ihan hyvältä. Hain tukea muista blogeista ja selvisi että tämä Harrihan on vissiin ihan kovan luokan tekijä skenessä ja tietää mistä puhuu. Luin pussimäskäysohjeen läpi kerta toisensa jälkeen, perehtyen samalla pullotuksen ja reseptien saloihin ja aloin pikkuhiljaa hahmottelemaan että jos tässä nyt itsekin alkaisi olutta panemaan niin miten sen toteuttaisin.

"Tossa mulla ois kattila, uuni on ton levynen.. Mutta mihin helvettiin mä laittaisin noi käymään ja eihän noita saa säilytettyä missään." - tässä pitää tietää että asuntoni on 25 neliön itsemurhayksiö, jossa on yksi huone ja jääkaapin tasot ovat tiskipöytä ja hella. Totesin että vaikka mieli tekisi niin tässä vaiheessa on parempi unohtaa ajatus, jos sitä sitten paremmalla ajalla kun on ihan oikea asunto jossa on fiksun kokoinen keittiö eikä elintila koostu yhdestä huoneesta. Pari viikkoa siinä sitten vielä hahmottelin omia laitteistoja, googlailin kattiloita, laskin mitä harrastus tulisi maksamaan ja mietin että minkä oluen panisin ensimmäisenä kunnes ihan oikeasti luovuin ajatuksesta.

Kunnes. Mulla on ollut tässä alkuvuoden tulilla pari hakuvahtia Oikotiessä ja Etuovessa, sillä tarkoitus on ollut hommata oma kämppä jossain vaiheessa. Ajatuksena oli että realistinen ostoaika olisi joskus syksyllä tai ensi vuoden alussa, nyt vain "tutustun markkinoihin" ja katselen hintatasoa niin tiedän sitten vähän missä mennään kun se unelmakämppä tulee vastaan. Kävi kuitenkin niin että tälläinen yksisarvinen tuli vastaan ja ostin tuossa asunnon johon sitten parin viikon päästä muutan ja jossa ON OIKEA KEITTIÖ! Asuintila on yli kaksinkertainen edelliseen nähden eli saan sinne mm. fiksun sohvan ja muuta tälläistä elämisen kannalta sivuosassa olevia huonekaluja mutta mitä tärkeintä, mahdun panemaan olutta järkevästi.


Jumalauta ihan oikea keittiö. Ei enää ikinä keittokomeroa.

Ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen olikin siis aika lähteä googlailemaan millä tavalla haluan uuden asuntoni sisustaa. Sohva, sohvapöytä ja mm. keittiön kalusteet löytyi aika pienellä vaivalla ja kohtuuhintaan niin pystyin aika nopeasti keskittää voimavarat ja vapaa-aikani tärkeämpiin asioihin ja pääsin koostamaan Exceliin listaa mahdollisista käymisastioista, keittokattiloista ja muista sen sellaisista. Parin päivän tutkiskelun jälkeen laitoinkin lappoon tilauksen sisään ja nyt tarvitsee enää odotella paketin saapumista. Viivettä toimituksessa oli hetkellisistä tuotepuutteista johtuen onneksi muutama viikko joten tässä ehtii hyvin hoitaa muuton ja sisustuksen pois alta ja perehtyä vielä varsinaiseen panoprosessiin tarkemmin ennen vehkeiden saapumista.

Oppimista tukemaan laitoin tuossa vielä jokusen kotioluen tekemisen perusteoksen tilaukseen. Kirjojen pitäisi saapua lähipostiin ensi viikolla eli nuo ehtinee myös lukaista hyvin läpi ennen aloituspaketin saapumista. Muita valmisteluja olen tässä myös tehnyt jo ennakkoon sen minkä voin, mutta palataan näihin myöhemmässä jutussa.

Hitto että mä olen fiiliksissä tästä.


- Olavi

P.S. Ja tummat oluethan on todella hyviä. Nykyään Dunkelit (tummat Doppelbockit varsinkin ei sssaatana) on about suurinta herkkua mitä löytyy.


_________________________________________________________________________________

*Nämä ensimmäiset olueni olivat Hiisi - Hattara (IPA, oma arvostelu 3,5/5), Brauerei Flügge - Anni (Pale Ale, 2,75/5) ja Couldwater Brew Co. - Small Pale (Pale Ale, 2,5/5). Sinänsä huono-onniset valinnat koska Pale Ale tyylinä ei vieläkään ole omia suosikeitani vaan järjestään petyn aina kun sellaisen erehdyn ottamaan.

** Mango Chili Gose on muuten yhä kaikkien aikojen huonoiten arvostelemani Sour/Gose 99:n arvostelemani tyylilajinsa edustajan joukosta. Maistelin tuota uudestaan muutama viikko sitten kun ajattelin että ehkä nyt "kokeneempana" sitä osaisi arvostaa mutta ei. Aivan järkyttävää vieläkin.

*** Lisäksi olin ennen Pieneen siirtymistä käynyt Hemingwaysissä juomassa "aivan helvetin hyvän Ipan" jonka halusin sovellukseen niin metsästin tuota Alkon sivuilta ja muualta internetistä 2,5h ajan, muistissa vain se että etiketti oli punainen. Lopulta sain tuohon sitten jonkun oluen merkittyä, mutta muutaman viikon kuluttua ollessani taas Hemingwaysissä huomasin että olin alunperin merkannut väärän oluen joten korjasin vahingon jälkikäteen. Eikä se IPA edes ollut niin hyvä kuin muistin.


Edit 20.4.: Pari typoa ja yksi tuplavälilyönti. Karmaisevaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkuvuosi 2021

Olutkirjallisuus ja muuta luettavaa

Maistellaan - Uusi Yritys (#7) + muuta höpinää