#1 Reittausblogin IPA - Ensipano

Lähes kuukauden odottelun jälkeen Laposta tilaamani panovälineet vihdoin saapuivat ja on aika laittaa kaikki se opiskelu, Excelin hakkaaminen, ja päivittäinen hekumointi testiin ja laittaa ensipanot tulille.

Todettakoon että tarvikkeita tilatessa kerrottiin 21-25 pv viiveestä ja tarvikkeet tulivat 27 päivässä tilauksesta joten Lappo hoiti tilauksen kuten pitikin eli toimitusaika oli tiedossa. Otin myöhemmin myös erillisenä tilauksena pesuaineen ja tämän sai liitettyä ensimmäiseen tilaukseen ilman erillisiä toimituskuluja. Lisäksi kysyin heiltä tarkentavia kysymyksiä imersiojäähdyttimen käyttöön liittyen ja sain sellaisia neuvoja joita en osannut edes kysyä ja joita ilman jäähdytyksestä ei olisi tullut mitään. Iso kiitos Lapolle avusta, voin varauksetta suositella.

Ensipano - valmistelu

Tavarat tulivat kolmessa eri paketissa. Ylimmässä pullojenhuuhteluteline,
keskellä keittokattila ja alimmassa laatikossa muut välineet.


Tavarat saapuivat jo hyvissä ajoin perjantaina kahden aikoja joten into 7,5h työpäivän tekemiselle väheni huomattavasti ja lopettelinkin työt siinä kolmen maissa. Tämän jälkeen aloin innokkaana katselemaan välineitä läpi varmistaakseni että kaikki tilaamani tuotteet olivat varmasti tulleet ja että saan vähän tuntumaa.

Ihmettelyn, asentelun ja käyttöohjeiden lukemisen jälkeen otin esiin kolmisen viikkoa sitten Exceliin kirjoittamani yksityiskohtaisen prosessikuvauksen, täydensin sitä joistain kohdista (esim. Hiivan valmistelun osalta) ja kirjoitin siitä yksinkertaisemman version ylös jota voisin panopäivänä vilkuilla. Lisäksi kirjoitin prosessiin myös ylös milloin seuraavaa vaihetta tulee alkaa valmistelemaan ja miten tämä tehdään. Näin minulla oli selkeä toimintasuunnitelma valmiiksi seuraavaa päivää varten.

Tämän jälkeen katsoin listausta läpi sillä ajatuksella, että minkä välineen tulee missäkin vaiheessa olla puhdas ja minkä välineen missäkin vaiheessa desinfioitu. Kirjoitin tästä ylös yhteenvedon itselleni muistiin jotta varmasti kaikki tarvittavat välineet ovat puhtaita silloin kun näitä tarvitsen.

Kyllä, käytän Exceliä kaikkeen.

Luonnollisesti "pese edellisenä päivänä" -kohdassa osa välineistä on sellaisia jotka oletusarvoisesti on jo pestyjä ja riittävän puhtaita (esim. kattilat), mutta halusin ottaa listaan kaiken ylös jotta joskus ei sitten tule yllätyksenä että se saunakauha onkin ihan skeidassa tai huuhteluveden lämmityskattila on likainen edellispäivän risoton jäljiltä.

Kun listaus oli valmiina arvioin että mitä tulee pestä ja mikä on jo "good enough" -tasolla ja aloin pesemään. Käytin tähän Chemipro Wash -pesuainetta, mutta arvelen että tässä vaiheessa tulen jatkossa käyttämään ihan fairyä. Chemipron käyttäminen oli hieman liioittelua sillä kaikki välineet ovat varmasti ihan peruspuhtaita, mutta tulipahan testattua. Lisäksi kokeilin imersiojäähdyttimen käyttöä letkuvirityksineen että mahdolliset reiät/vuodot tulevat esille. Kiehautin myös keittokattilan ja huuhteluvettä varten ostetut uudet kattilat läpi. Sain näin ensikäytössä tehdasroskat puhdistettua pois ja samalla otin itselleni ylös paljonko veden kiehauttamiseen tulee varata aikaa.

Viimeisenä valmistelutoimenpiteenä kävin vielä läpi prosessikaavioni muutamaan otteeseen huolellisesti, luin valitsemani reseptin ja pussimäskäysohjeen läpi sillä silmällä että en ole unohtanut mitään, sekä selailin Mastering Homebrew -kirjasta niitä osioita jotka mietitytti. Nukkumaan mennessä fiilis seuraavan päivän panoa ajatellen oli hieman jännittynyt, mutta olin samalla luottavainen että olen ottanut kaiken tarvittavan huomioon.

Panopäivä

Olin laittanut kellon soimaan yhdeksältä että päivä ei veny liian pitkälle, mutta heräsin jo kahdeksalta jonkinlaisen päänsäryn saattelemana. Olin edellisiltana hakenut inspiraatiota muutamasta kaupallisesta tuotteesta, mutta en ollut (taaskaan) muistanut juoda vettä tai syödä mitään koko illan aikana joten näköjään siitä neljästä oluesta saa myös krapulan aikaiseksi.

Suihkun ja aamupalan jälkeen raivasin keittiöstä panoprosessin kannalta hyödyttömät kodinkoneet ja muut välineet sivuun jotta pöytätilaa tekemiselle on varmasti riittävästi. Tämän jälkeen mittasin oikean määrän vettä ja laitoin kattilan tulille. Veden lämpenemistä odotellessa levittelin lattialle pyyhkeet, varasin kaikki prosessissa tarvittavat välineet pöydille, laitoin maltaat mallaspussiin ja tein desinfiointiliuoksen (joka muuten näyttää aivan vedeltä) valmiiksi.

Turhat tavarat raivattu sivuun panovehkeiden tieltä

Mäskäys sekä keiton ja huuhtelun valmistelu

Vedellä kesti 46min saavuttaa haluttu lämpötila (18l vettä, 71,5 astetta) joten siinä välissä sain mitattua seuraavan vaiheen huuhteluveden kattiloihin valmiiksi. Lisäksi punnitsin jo humalat ja sokerin valmiiksi keittovaihetta varten, kevyesti näin 2h ennakkoon. Tässä vaiheessa huomasin että olin unohtanut ostaa minigrip-pusseja kuten tarkoitus oli joten en saanut käyttämättömiä humaloita täysin ilmatiiviisti pakattua ennen pakkaseen laittamista. Pitänee siis käytellä nuo nopeasti pois etteivät mene pahaksi. Ja ostaa niitä minigrip-pusseja.


Humalat kupeissä lisäämisajankohdan mukaan mitattuina.
Citran tuoksu leijailee ympäri keittiötä seuraavat kolme tuntia.
Ehkä maailman paras tuoksu?

Kun vesi saavutti halutun lämpötilan käänsin lämmön pois ja laskin mallaspussin varovasti kattilaan. Kun pussi oli tukevasti paikallaan kattilassa hämmensin sitä lastalla jotta kaikki maltaat saavat varmasti vettä. Tähän muuten pitää ostaa puinen tukeva lasta, aloituspaketin mukana tuli muovinen lasta joka tuntui katkeavan minä hetkenä hyvänsä.

Maltaat valmiina mäskäystä varten

Peittelin kattilan parilla pyyhkeellä jottei lämpö pääsisi karkaamaan. Haluttu mäskäyslämpötila oli 66 astetta, mutta lämpötila asettui alkuun 68 asteeseen. Puolen tunnin kohdalla otin vielä kannen pois ja hieman hämmensin mäskiä, mutta tämän vaiheen jätän kyllä jatkossa pois. En tiedä miksi näin tein kun tuosta ei reittausblogin ohjeessa ollut mainintaa ja tuosta tuskin mitään apua on mutta teinpähän kuitenkin.

Pyyhkeet eristeenä, lämpömittari mäskissä lämpötilan seuraamista varten.

Lopulta mäskäsin seuraavasti:
44min 68 asteessa
12min 67 asteessa
14min 66 asteessa
17min 65 asteessa sekä
3min 64 asteessa.

Näinollen keskimääräinen mäskäyslämpötila on 66,9 joka osuu 66-68 targettiin aika kivasti. Täytyy ensi kerralla katsoa saisiko tuota pidettyä tasaisemmin jos alkuperäisen lämpötilan jättää snadisti matalammaksi eikä auo turhaan kantta kesken mäskäyksen.

90min mäskäyksen tulos

Mäskäys oli jotakuinkin onnistunut ja seuraavaksi vuorossa oli huuhtelu. Pohdiskelin ennakkoon että teenkö huuhtelun alkuperäisessä ohjeessa neuvotulla tavalla vai vaihtoehtoisella tavalla mutta päädyin lopulta tekemään tuon alkuperäisellä tavalla.

Huuhtelu

Asetin siis siiviläpussin lävikköön ja aloin alkuun valuttamaan vierrettä hanan kautta käymisastiaan. Hetken kuluttua kuului kuitenkin jännää liplatusta ja huomasin että nestettä oli valunut muutaman desin verran lattialle. "MITÄ HELVETTIÄ?!" Ensimmäinen ajatus oli että hana vuotaa, mutta tämän olin testannut eilen joten suljin tämän vaihtoehdon pois. Hanasta tuo oli kuitenkin lähtöisin ja huomasin että käymisastian hana oli jäänyt auki eli sitä mukaan kun kaadoin vierrettä kattilasta käymisastiaan sitä valui sieltä myös lattialle. Ei saatanan saatana.

Laitoin käymisastian hanan kiinni sekä kattilan hanan kiinni että saan homman hetkeksi seis. Olin onneksi varannut keittiön täyteen pyyhkeitä koska arvasin että jotain tässä kuitenkin käy. Nostin käymisastian kuivien pyyhkeiden päälle ja putsailin nesteet lattialta veke. En alkanut tahmaisia sokereita tässä vaiheessa pyyhkimään pois ettei mäskipeti pääse kuivahtamaan.

Seuraavaksi vuorossa oli tosiaan huuhteluvaihe jota varten olinkin keittänyt 10,5l huuhteluvettä kuten ohje minulle kertoi. Laitoin isomman kattilan hieman liian myöhään tulille, ja viimeisten huuhteluvesien lämpötila jäi johonkin 68 asteen tuntumaan kun ohjeistus oli vähintään 75 astetta. Tästä oppineena seuraavalla kerralla vedet aikaisemmin kiehumaan.

Huuhtelua

Varsinaiseen huuhteluun käytin 25min ja tuon olisi voinut kyllä tehdä rauhallisemmin. Huuhtelu oli hieman pitkäveteistä ja lisäksi iso siiviläpussi tuli reilusti lävikön yli joten tuon kanssa piti hieman taistella että sain sen osumaan kokonaan käymisastian yläpuolelle. Lisäksi kokoajan oli pelko perseessä että levähtääkö tuo pussukka tuosta käymisastiaan (tai jopa sen yli) niin tämä ei kyllä ollut ihan optimitapa näin suurelle mallasmäärälle. Täytynee seuraavalla kerralla testailla tuota vaihtoehtoista tapaa, tuohon kun klipsutkin löytyy jo valmiiksi.

Kokonaan huuhdeltu vierre sekä ylijäämämäskit ämpärissä.

Keitto

Huuhtelun jälkeen kaadoin vierteen takaisin kattilaan ja laitoin lämmöt täysille jotta tuo saadaisiin kiehumaan. En onnistunut enää sotkemaan lisää, mutta aikaisemmat sotkut oli tässä vaiheessa hyvä siivota pois. Siivoamisen jälkeen lämmöt näyttivät vasta 60 astetta joten totesin että tässä vaiheessa on hyvä pesaista aikaisemmat välineet. Kaadoin mäskin pussista ämpäriin jonne suurin osa nipinnapin menikin, note to self - osta isompi ämpäri, ja vein siiviläpussin ja muut pestävät kamat kylppäriin.

Pesin seuraavaa vaihetta varten käymisastian, kauhan, lävikön ja siiviläpussin ja tämän jälkeen suihkuttelin ne täyteen desinfiointiainetta. Desinfiointiaine on erikseen tarkoitettu näihin hommiin sillä sitä ei tarvitse huuhtoa vaan se haihtuu itsekseen pois, ja vaikka sitä jäisi pinnoille niin se ei ole myrkyllistä eikä sen pitäisi myöskään maistua tai haista miltään. 

Lämmöt eivät vieläkään olleet nousseet sataan niin kävin asentelemassa ja koeajamassa tuon imersiöjäähdyttimen vierrettä varten. Vaikka ostin sen sitä varten että ei tarvitsisi turhaan liikutella kattiloita sun muita niin on se silti fiksuin pitää vessassa joten otetaan nöyrästi hieman tuon välinekirjoituksen sanoja takaisin. Jäähdytin toimi oikein kivasti, letkut tai liitokset eivät vuoda ja systeemi oli jo eilisen testiajosta tuttu.

Vierre kiehumisen kynnyksellä

Vihdoin 55min lämmittelyn jälkeen vierre alkaa kiehumaan. Oikeaoppisesti siivilöin isoimmat vaahdot pinnalta pois sillä tämä kirkastanee olutta. Siivilöinnin jälkeen onkin hyvä dumpata ensimmäiset humalat vierteeseen. Laitan kelloon 60min ajastimen keiton loppumisen merkiksi sekä 40min ajastimen seuraavalle humalanlisäykselle. Tässä vaiheessa saan viimein myös syötyä jotain kun valmisteluja ei tarvitse tehdä tai muutenkaan minulta ei juuri nyt vaadita toimenpiteitä. Hitto, tämähän on raskaampaa hommaa kuin oletin.

Varsinaisen keittelyn aikana ei ihmeempiä tapahtunut, lisäilin humalat ja sokerit sekaan ohjeistuksen mukaan ja aloin samalla valmistelemaan hiivaamista. Laitoin muutaman desin vettä kiehumaan ja juuri ennen keiton loppua tämä olikin kiehahtanut valmiiksi. Kaadoin kiehuvan veden kuppiin viilenemään n. 30 asteiseksi jotta hiivan on siellä hyvä olla.

Keiton jälkeen kannoin kattilan va-ro-vas-ti vessaan jossa nostin desinfiointiaineämpärissä lilluneen jäähdyttimen sekä desinfioidun lämpömittarin kattilaan. Väänsin hanan päälle ja aloin odottelemaan lämpötilan putoamista 25 asteeseen.

Jäähdytin vauhdissa ja lämpömittari seuraamassa ettei viilennys mene yli.
Desinfiointiainetta sisältävä ämpäri taustalla.

Hiivaus

Viirteen viilennyttyä riittävästi kannoin kattilan takaisin keittiöön ja nostin sen tuolille siten että desinfioitu käymisastia sekä lävikkö + siiviläpussikombo on valmiina vastaanottamaan viilentyneen vierteen. Varmistin tässä vaiheessa varmaan neljä kertaa että käymisastian hana on KIINNI. Avasin kattilan hanan ja aloin hiljakseltaan liruttamaan viilentynyttä vierrettä käymiastiaan. Tämä hidas valuttaminen ei ole välttämätöntä vaan fiksumpi/nopeampi tapa olisi ehkä ollut kaataa se suoraan tuohon siivilään, mutta jätin hiivan valmistelun niin viimetinkaan niin pelasin tällä myös tuon valmistelulle hieman aikaa ja onhan tämä nyt helpompaa. Tässä vaiheessa vierteeseen tulee myös happea joka on kriittistä sille että hiiva pystyy hengittämään ja toimimaan kuten sen halutaan. Vierteen jäähdyttämiseen kiehuvasta vedestä 25- asteiseksi muuten meni 22 minuuttia tuolla jäähdyttimellä.

Vierre valumassa käymisastiaan.
Haittaakohan tuo vaahtoaminen?

Hiivan valmistelusta luin jostain blogista ohjeen että vesi tulisi kiehauttaa (desinfioida) ja tämän jälkeen viilentää n. 30 asteeseen. Sitten lisäillään hiiva ja peitetään kulho desinfioidulla foliolla ja annetaan sen olla 15min. Tämän jälkeen sekoitetaan kevyesti, peitetään kulho ja annetaan taas olla 15min kunnes on valmista. Hiivavesi sekoitellaan ja kaadetaan vierteeseen.

Itse olin tässä(kin) asiassa vähän myöhään liikkeellä joten ehdin pitää hiivaa 12min folion alla, sekoitella ja pitää 10 minuuttia uudestaan folion alla ennen lisäämistä. Hiiva on onneksi sitkeä otus niin eiköhän tuo tälläkin lähde käyntiin, tuskin se ihan minuutin päälle on. Enemmän jänskättää että lisäsinkö hiivan liian aikaisin, oliko veden lämpötila pudonnut 30 asteeseen vai lisäsinkö hiivan liian kuumaan veteen?

Lopputuloksena käymisastiassa varsinainen vierre ja
etualalla siiviläpussiin tarttuneet humalaskeidat.

Meinasin kokonaan unohtaa ominaispainon mittauksen mutta juuri ennen vierteen valutuksen loppumista tuli sellainen "ai perkele" -hetki kun huomasin ominaispainomittarin pöydällä desinfioituna. Ominaispaino oli n. 1.075, tavoitellun 1.065 sijaan, ja lisäksi vierrettä oli kertynyt 17l halutun 20 litran sijaan. Tarkoitus ei ollut mitään 8% ipaa tästä tehdä joten laitoin luvut netistä löytyvään laskuriin joka käski lisätä 3l vettä jotta ominaispaino saadaan halutulle tasolle. Tässä kohtaa pohdin nopeasti että haluanko kiehauttaa ja viilentää veden jotta se on varmasti steriiliä, vai lisäänkö sen vain suoraan hanasta. Muistin Harrin jossain Reittausblogin jutun kommenteissa todenneen lisänneensä vettä useasti "suoraan hanasta" ilman ongelmia joten tyydyin siihen että valutin vettä puhtaaseen ja desinfioituun kattilaan ja lisäsin vierteeseen ohjeistetut kolme litraa vettä. Jos erä nyt tämän takia menee viemäristä alas niin jatkossa sitten tietää kiehautella.

Luonnollisesti en tietenkään muistanut mitata tuota ominaispainoa enää veden lisäämisen jälkeen joten luotetaan nyt siihen että se on sen 1.065. Jos se alkoholiprosentti nyt heittää 0.3 suuntaansa niin se nyt on aivan se ja sama.

Vaahdot olivat jatkuvasti tiellä mutta vaahdon läpi
päättelin ominaispainon olevan n. 1.074-1.077.


Viimeistely

Vierre on saatu käymisastiaan, hiiva sotkettua ja kansi suljettua. Itse olut on nyt "hiivan huomassa" ja se pitää enää viedä jonnekin käymään. Viime viikolla kävin lämpömittarin kanssa kaikki mahdolliset paikat kämpässä läpi, ja kävi ilmi että lämpötila on joka paikassa hieman liian korkea joten joudun viemään olusen kellariin käymään. Eipä siinä, vesilukko päälle ja sinne vaan. Peitin vielä käymisastian lakanalla etteivät naapurit turhaan sitä sitä kuikuilemassa - vaikka eiköhän vesilukon ääni paljasta että jotain siellä käy.

Tämän jälkeen vuorossa olikin sitten vehkeiden putsaus ja jälkien siivous. En ala tätä ihmeemmin erittelemään mutta 1,5h siihen upposi että sain kattilat ja muut välineet puhtaaksi, keittiön siivottua, kylppärin pestyä ja siirretyt tavarat takaisin paikoilleen. 

Yhteenveto

Panopäivä oli kokonaisuutena 7,5h urakka mutta suurin osa ajasta oli odottelua. Odotellaan että vesi kuumenee että voidaan laittaa sinne maltaat joiden mäskäystä odotellaan. Sitten odotellaan että vierre alkaa kiehumaan ja odotellaan kun se kiehuu. Varsinainen aktiivinen tekeminen olikin sitten suurilta osin pesemistä tai desinfioimista tai seuraavan odottelun tai pesemisen valmistelua. Jollain perverssillä tavalla tämä oli kuitenkin kokonaisuutena erittäin kiva proggis vaikka nyt onkin sellainen olo että on jättänyt sielunsa ja viimeiset voimansa noihin perkeleen kattiloihin ja ämpäreihin.

Työn tulos ja viimeinen lepopaikka

Itse prosessista huomasin muutaman kehityskohdan joita voin parantaa joko uusilla hankinnoilla (kas, lisää rahanmenoa) tai omaa toimintaa kehittämällä. Kehityskohteina selvästi asioiden valmistelu aikaisemmin. Huuhteluveden kiehuttaminen jäi liian myöhäiseksi ja hiivan kanssa meinasi tulla kiire. Vastapainona sitten mittasin humalat 2h ennakkoon vaikka noilla ei ole mikään kiire. Mitä nyt taas? Lisäksi vaikka mielestäni olin huolellinen niin ei se nyt ihan mennyt putkeen. Isoimpana huomiona luonnollisesti auki jäänyt hana, mutta oli myös paljon sellaisia pieniä "ainiin ei hitto tää ois ollut hyvä tehdä" -kokemuksia jotka toivat turhia haasteita ja stressiä päivään.

Hankinnat

Uusia hankintoja ripottelinkin tuonne tekstiin jo jonkin verran mutta listataan nämä nyt tänne loppuun itseä varten muistiin;

Puinen sekoituskauha maltaille
Minigrip-pusseja humalille
Kunnollinen pesusieni kattilan ym. putsaamiseen (juuh, en näköjään omistanut)
Huomattavasti isompi ämpäri luokkaa 20l (mäskinjämää varten, lisäksi iso ämpäri helpottanee pullojen pesua vs. kolme pientä ämpäriä)
Vodkaa vesilukkoon (nyt laitoin kiehunutta vettä mutta vodkaa sen olla pitää)
Lisää pyyhkeitä
Toinen käymisastia

Toinen käymisastia tulee hommattua lähinnä siksi että voi tehdä näitä pidemmän kypsyviä oluita, muttei tarvitse turhaan olla kahta kuukautta panematta kun käymisastia on varattu. Niin juu ja koska en jaksa odotella tässä nyt kolmea viikkoa että tuo IPA tuolla kellarissa käy niin voisin parin viikon päästä pistää vaikka sen Hefen myös tulille. Nuo käymisastiat lähtevät jollain 13 eurolla niin sehän on sama kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Refraktometrin ostelen sitten tuon ominaispainomittarin tilalle. Tähän syynä on yksinkertaisesti se että tuo ominaispainomittari käyttää ihan hitosti vierrettä. Alkupunnituksessa sen vierteen toki voi laittaa takaisin tuonne sekaan, mutta olisi kiva käydä tuon käymisen aikana myös ottamassa näytteitä että saisi vähän dataa siitä miten se hiiva syö niitä sokereita pois. Ominaispainomittarilla tässä vaiheessa vaihtoehtona on joko se että heitän joka mittauksen yhteydessä 2dl vierrettä (OLUTTA) pois, tai että availen sitä pöntön kantta ja laitan vierteen sinne takaisin jolloin kontaminaation riski kasvaa joka kerta. Refraktometrillä ominaispainon mittaamiseen riittää pipetillinen jolloin voin käydä vaikka päivittäin valuttamassa itselleni näytteen ilman että olutta merkittävästi menisi hukkaan.

Edit 16.5.2020 22:03: Keskustelin tämän kirjoituksen jälkeen erään kotiolutharrastajan kanssa Refraktometristä ja sen ongelmista ja päädyin tutkimaan tätä hieman tarkemmin. Kävi ilmi että se ei anna tarkkaa lukemaa jos vierre on hiivattu tai humaloitu, ja vaikka tähän onkin kaavoja joilla tämän saa korjattua on virhemarginaali niin iso että eiköhän tämä jää ostamatta. Vaihtoehtona olisi 160€ digitaalinen ja realiaikainen mittari joka laitetaan käymisastiaan mutta eiköhän tuon aika tule sitten jossain vaiheessa kun laitteisiin on upotettu sen verran fyrkkaa että 160€ ei tunnu isolta rahalta. Nykyisellä mittarilla siis jatketaan.

Loppusanat

Yhteenvetona ensipano meni oikein kivasti. Haasteita oli mutta varsinaisen oluen makuun vaikuttavia virheitä ei suoranaisesti tullut. Kamat olivat puhtaita ja satavarmasti riittävän hyvin desinfioituja ja vierteeseen ei tietääkseni mitään ylläreitä päässyt. Hiivaus ja kylmän veden lisääminen hieman mietityttää mutta turha stressata asiaa jolle ei mitään voi, eiköhän sieltä ihan juotavaa olutta synny.

Päivä oli yllättävän raskas ottaen huomioon että se oli suurilta osin odottelua. Tiedossa oli että ei tämä mitään "keitänpä puuroa" -touhua ole mutta silti oli pienoinen yllätys miten loppu nyt on. Ehkä se siitä helpottaa kokemuksen myötä. Päivä oli kuitenkin kiva ja opettavainen ja toistaiseksi ei ainakaan kaduta että päätin tätä ruveta harrastelemaan. Vielä kun tuo olut olisi juotavaa, tai peräti hyvää, niin voisi olla erittäin tyytyväinen suoritukseensa. Päivittelen tästä toki sitten myöhemmin vielä tänne.

Nyt pitää laittaa nuo uudet vehkeet tilaukseen niin ehkä parin viikon päästä tulee kirjoitus teemalla "tänään pannaan hefeä" ennen pullotuspostausta. Saapi nähdä.


- Olavi



Lasissa tätä kirjoittaessa Fat Lizardin Kivimies lager, 10pv sitten tölkitetty eli on muuten tuoretta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkuvuosi 2021

Pullotuspäivä x2

Maistellaan - Good Boy Riki