Välineistö
Tässä kirjoituksessa tarkoitus on vähän avata että millaisella setillä lähden oluen panemista kokeilemaan. Tässäkin yhteydessä totesin että turha keksiä pyörää uudelleen joten tukeuduin mainion Reittausblogin välinelistaukseen eli suurilta osin kopioin luetellut välineet. Olen kuitenkin laiska ja mukavuudenhaluinen ihminen, joten totesin että voisin muutamassa kohdassa ottaa hieman paremmat vehkeet oman duunin helpottamiseksi. Kesän ulkomaanreissut peruuntuivat joten perustelin tällä itselleni että lisäinvestointi harrastukseen on ihan ok, hyviä syitä kyllä keksii jos vain yritys on kova.
"Anonyymi" vinkkasi oikein linkin kanssa pullonhuuhtojasta, joka hoitaa desinfioinnin kuin itsestään, ja joku mainitsi myös pullonkuivaustelineestä, joka on "Paras keksintö sitten oluen ja viipaloidun leivän" joten aloin tutkimaan asiaa. Hinta vaikutti näillä desinfioinnin ja pullottamisen apuvälineillä olevan kohdallaan, joten pullonhuuhtoja sekä pullonkuivausteline päätyivät samantien hankintalistalle. Viimeinen varmuustekijä oli tämän pullotusvideon katsominen josta varmistuin siitä että nämä on saatava.
Lisäksi blogissa vinkattiin että toinen käymisastia olisi hyvä olla joten ajattelin että samaan konkurssiin vain sekin sitten. Ja jos ei tuolle muuten ole tarvetta niin kaksi käymisastiaa mahdollistaa sen että minulla voi olla tuplamäärä oluita käymässä, mikä tarkoittaa tuplamäärää olutta. Nerokasta.
Tekstiä lukiessa on hyvä huomioida että minulla ei ole mitään kokemusta oluen panemisesta ennalta ja ostopäätöksessä tukeuduin vahvasti mutuun, viisaampien analyyseihin sekä "no miks ei" -periaatteeseen. Tämä listaus ei ole ostosuositus eikä mainos, ja vehkeitä en ole tosiaan vielä ole testaamaan päässyt joten käyttökokemuksesta tässä vaiheessa ei vielä ole.
Hankintalistan suunnittelu
Aloitin varsinaisen ostoslistan rakentamisen kirjoittamalla alkuesittelyssä mainitun välinelistauksen itselleni ylös, jonka jälkeen kirjoitin pussimäskäyksen prosessin itselleni Exceliin vaihe vaiheelta auki. Tämän jälkeen kirjoitin jokaisen työvaiheen viereen että mitä välineitä missäkin työvaiheessa tarvitaan, ja onko tämä työväline lueteltu Reittausblogin listauksessa tai muuten löytyy jo minulta. Hankintalistan ulkopuolisia puutteita oli jonkin verran, esimerkiksi nykyisellä viiden litran kattilallani en saa keitettyä riittävästi huuhteluvettä joten lisäsin 10 litran kattilan ostoslistalle.
Nyt kun selvillä oli peruslistaus siitä mitä tarvitaan ja mitä minulta jo löytyy, oli aika miettiä onko prosessissa jotain mitä haluan muuttaa alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna. Tunnistin panoprosessista kaksi vaihetta jotka tekisin eri tavalla helpottaakseni omaa tekemistä, ja näitä varten ostoslistaa tulee hieman muokata.
Kehityskohteet
1) Mäskäys ja vierteen keitto
Tämä oli itselle ohjeessa se ainoa asia jonka halusin varmasti muuttaa. Totesin että kattila-induktiolevy -kuvio ja kattilan lämpimänä pitäminen uunissa mäskäyksen aikana kuulostaa juuri siltä missä mulla menee joko hermot, poltan itseni tai muuten sössin homman. Moni tuntuu tällä keinolla olutta onnistuneesti tekevän, mutta mietin että 17 litraisen lähes kiehuvaa vettä sisältävän kattilan vensklaaminen uuniin ja takaisin kuulostaa satavarmalta palohaavalta joten päätin hoitaa tämän vaiheen eri tavalla.
2) Vierteen viilennys
Kuva Reittausblogin Pussimäskäys -ohjeesta |
Vierteen viilentäminen kiertävällä kylmällä kuulosti ihan pätevältä ratkaisulta, mutta tässä päästään taas ensimmäiseen kohtaan. Se että roudailen 17 litraista astiaa keittiöstä kylppäriin, viritän sinne kuvassa näkyvän systeemin ja myöhemmin vien kattilan takaisin keittiöön ovat sellaisia työvaiheita joissa sössimisen riski on suuri ja haluan karsia nämä minimiin mikäli se on fiksulla kustannuksella mahdollista. Päädyin googlailemaan erillisiä jäähdyttimiä joilla vierteen voi ilman liikuttelua viilentää, ja koska tälläisiä järkevään hintaan löytyi niin päätin että toteutan myös viilentämisen eri tavalla.
Pullotukseen liittyvät lisävarusteet
Oluen panemisen lopputuotteena syntyy tietysti olutta, jota olisi varmaan myös hyvä säilöä jossain. Tämän vuoksi olin jo hieman etupeltoon selvittänyt mitä tarvikkeitä pullotukseen tarvitaan ja miten se olisi järkevintä hoitaa. Pullotuksesta olin saanut jo näin oluen panemiseen vihkiytymättömänä ihmisenä kohtalaisen vittumaisen kuvan, joten totesin että tätä on myös helpotettava sen mitä pystyy. Blogissa kerrottu tapa pullojen desinfiointiin vaikutti oikein kelvolliselta, mutta blogin kommenteista löytyi todellinen laiskurin apu prosessiin.
"Anonyymi" vinkkasi oikein linkin kanssa pullonhuuhtojasta, joka hoitaa desinfioinnin kuin itsestään, ja joku mainitsi myös pullonkuivaustelineestä, joka on "Paras keksintö sitten oluen ja viipaloidun leivän" joten aloin tutkimaan asiaa. Hinta vaikutti näillä desinfioinnin ja pullottamisen apuvälineillä olevan kohdallaan, joten pullonhuuhtoja sekä pullonkuivausteline päätyivät samantien hankintalistalle. Viimeinen varmuustekijä oli tämän pullotusvideon katsominen josta varmistuin siitä että nämä on saatava.
Lisäksi blogissa vinkattiin että toinen käymisastia olisi hyvä olla joten ajattelin että samaan konkurssiin vain sekin sitten. Ja jos ei tuolle muuten ole tarvetta niin kaksi käymisastiaa mahdollistaa sen että minulla voi olla tuplamäärä oluita käymässä, mikä tarkoittaa tuplamäärää olutta. Nerokasta.
Ostoslista
Nyt kun selvillä on suurinpiirtein se mitä tarvitaan että oluen panoprosessista ja pullotuksesta selviydytään, alkaa se todellinen hupi eli tavaroiden googlettelu ja hintojen vertailu.
Varsinainen lopullinen ostoslista oli siis:
- Sähkökäyttöinen keittokattila
- Vierteenjäähdytin
- Jonkinlainen aloituspaketti josta löytyy käymisastia ja muut Reittausblogin listalla Olutpanimon kohdalla luetelluista asioista
- Pari siiviläpussia
- Toinen käymisastia
- Pullonhuuhtoja
- Pullonkuivausteline
- Keittiövaaka
- Siivilä IDEALISK
- 10 litran kattila huuhteluvedelle
- Litran mittakannu
- Litran vesikauha
- Saunavati
Listan loppuosan tuotteet löytyvät joko Ikeasta tai Pristamasta, joten näiden ihmettelyyn en käyttänyt enempää aikaa vaan siirryin suoraan listan alkupään tavaroiden pariin. Kävin läpi melkkon, lapon ja panimonurkan verkkokaupat ja listasin Exceliin tuotteita ja näiden hintoja, tarkoituksena päästä mahdollisimman halvalla. Kunnes vastaan tuli paketti josta löytyi about kaikki - ja vielä tarjouksessa.
Lapolla oli myynnissä osuvasti käyttötarkoitukseni mukaan nimetty pussimäskäyksen aloittussetti, josta löytyi listan alkupään kaikki tarpeet. Sähkökäyttöinen kattila, vierteenjäähdytin, aloituspaketti (jossa toinen käymisastia) sekä mäskäyspussi. Hinta oli hieman korkeampi kuin harrastusta suunnitellessa itselleni tähän käynnistämiseen budjetoin (300€), mutta pienen vertailun ja googlettelun jälkeen totesin että tätä halvemmalla en tarpeitani saa täytettyä - sähköinen keittokattila ja vierteenjäähdytin kun jo itsessään melkein tuon 300€ kustantavat.
Vaikka paketti vaikutti lähes täydelliseltä, olin silti hieman epävarma sähköisen keittokattilan kohdalla.
Luonnollisesti ennen hankintaa luin useita tuotekuvauksia kaikista tuotteista, ja keittokattilan osalta näissä sanottiin että mäskiä/vierrettä tulisi sekoittaa koko keiton ajan ettei se pala pohjaan. Siis. 90min mäskäyksen ja 60min vierteen keittämisen ajan, sekoittaa koko ajan? Etsin myös käyttäjäkokemuksia tuotteesta - niitä löytämättä. Ilmeisesti tämä on oluenpanossa ns. "välimalli" sen palikka-kattilan ja 600€+ kunnon vehkeiden välissä, koska en löytänyt muita arvosteluja tai käyttökokemuksia kuin Lapon tuotesivun "Termostaatin ja lämpömittarin yhteistoiminta epämääräistä". josta ei minulle kauheasti ollut apua. 4/5 silti eli ei tämä ilmeisesti ihan sysipaska ole.*
Päätin kuitenkin että kattilavirityksellä minä en liikkeelle lähde, ja paremmat vehkeet maksavat jo huomattavasti enemmän, joten otan tietoisen riskin tämän kanssa ja katsotaan mitä tulee. Epäilen että tuo sekoittamiskommentti on lisätty tuotesivulle pienentämään jälleenmyyjän riskiä mikäli näitä pohjaanpalamisia tapahtuu, mutta se jää nähtäväksi.
Lopullinen ostoslista
Nyt on siis tarpeet ja hinnat selvitetty ja lopullinen välinepaketti on kasassa. Lisäsin tähän listaukseen myös Ikeasta ja Prismasta ostettavat apuvälineet, jotta voin sitten myöhemmin palata tähän listaukseen ja katsoa että miten paljon tuli upotettua rahaa harrastukseen joka ei lähtenytkään liitoon, tai päivitellä että "kyllä sitä on halvalla päästy liikkeelle" kun parin vuoden kuluttua ostan tonnin panovehkeitä.
Pussimäskäyksen aloittussetti - Lappo, 312,89€
Nylon-letku vierteenjäähdyttimelle (4m) - Lappo, 15,80€ (että jäähdyttimestä on jotain hyötyäkin)
Pullonhuuhtoja - Lappo, 18,95€
Pullonkuivausteline - Lappo, 19,90€
Lapon tilauksen toimitus kotiovelle - 9,90€
Heräteostoksena maksun yhteydessä ostettu Olutposti 1/2020 - 5,90€
Keittiövaaka - IKEA, 14,99€
Siivilä - IKEA, 7,99€
10 litran kattila - IKEA, 24,99€
Suihkepullo desinfiointiaineelle - IKEA, 0,99€
Mittakannu 1 litra - IKEA, 4,99€
Vesikauha 1 litra - Prisma, 2,95€
Saunavati (Maltaiden punnitsemiseen ym.) - Prisma, 3,95€
Yhteensä: 444,19€
Loppukommentit välineistä
Kuten tekstissä tulikin ilmi, oli alkuun asettamani budjetti 300€ ja tällä hetkellä (ennen Ikean ja Prisman kauppareissuja) näyttäisi siltä että lopullinen summa on siellä ~445€ paikkeilla joten yli mentiin ja reippaasti. Kipuilin alkuun todella paljon tuon aloitussetin hinnan kanssa mutta lopulta parin tunnin harkinnan jälkeen päätin että antaa mennä vain. Kaikki harrastukset maksavat, ja tämä ei ole poikkeus niiden joukossa. Tässä se isompi piikki tulee alkuun, kun taas yksittäisen oluterän hinnaksi tulee n. 1-2€/litra +pullot, jolloin itse harrastaminen on halpaa. Ja ennenkaikkea mukavaa.
On todettava, että riittävät välineet saa varmasti huomattavasti halvemmallakin, mutta lopputulemana olen erittäin tyytyväinen ostamaani settiin. Sain vältettyä mäskäys uunissa -työvaiheen ja myös vierteen viilentäminen onnistuu kattilaa siirtämättä. Pullotusvaiheen ostokset säästävät varmasti hermoja pullotuspäivinä ja kokonaisuutena loppupaketti sisältää mielestäni kaiken tarvittavan. Brewferm on hieman kysymysmerkki tuon pohjaan palamisen kanssa, mutta tämä riski on tiedostettu ja jos tuo kosahtaa kasvoille niin eipä siitä voi kuin itseään syyttää. Laitan raporttia ensimmäisen panon yhteydessä tulemaan että miten kävi.
On todettava, että riittävät välineet saa varmasti huomattavasti halvemmallakin, mutta lopputulemana olen erittäin tyytyväinen ostamaani settiin. Sain vältettyä mäskäys uunissa -työvaiheen ja myös vierteen viilentäminen onnistuu kattilaa siirtämättä. Pullotusvaiheen ostokset säästävät varmasti hermoja pullotuspäivinä ja kokonaisuutena loppupaketti sisältää mielestäni kaiken tarvittavan. Brewferm on hieman kysymysmerkki tuon pohjaan palamisen kanssa, mutta tämä riski on tiedostettu ja jos tuo kosahtaa kasvoille niin eipä siitä voi kuin itseään syyttää. Laitan raporttia ensimmäisen panon yhteydessä tulemaan että miten kävi.
Lisähankintoja?
Koska mihinkään ei koskaan voi olla tyytyväinen, niin toki tässä on seuraavat askelmerkit jo katsottu paikalleen. Ainoa epäkohta joka nykyisessä setissä tuli mieleen liittyy korkittamiseen. Jotenkin tuosta aloitussetin korkittajasta ei tullut hirveän luottavainen fiilis, ja mietin että mitenhän hyvin tuo korkittaminen onnistuu jos joudun molemmilla käsilläni korkittamaan ja pulloa ei käytännössä tueta millään?
Painajaisissani vasta täytetty pullo täydellistä Hefeweizeniä luikahtaa korkitusvaiheessa lattialle, jolloin mieheltä pääsee itku. Lisäksi tuotteen arvostelut eivät olleet kovin luottamusta herättäviä kun tuossa googlailin, mutta pitää tässä vielä vähän tunnustella ajatuksia että mitä tämän kanssa tekee. Periaatteessa voisi sen yhden erän kokeilla korkittaa ja jos se menee ihan ok niin eläisi tämän kanssa, toisaalta taas tämä pöytämalli kutkuttelisi mielessä ja hintakaan ei ihan älytön tuolla ole. Ehkä pitää selvitellä alan konkareilta vähän ennakkoon kokemuksia tästä ettei ensimmäinen erä mene vituiksi korkittajan takia.
Jos on jotain ajatuksia tai kokemuksia valitsemistani välineistä ja varsinkin noista korkittajista niin mielellään ottaisin kommenttia tai viestiä näistä.
Jos on jotain ajatuksia tai kokemuksia valitsemistani välineistä ja varsinkin noista korkittajista niin mielellään ottaisin kommenttia tai viestiä näistä.
- Olavi
Juttua kirjoittaessa lasissa oli Mathildedalin Kyläpanimon Mathilda -vehnäolut jota panimo itse kuvailee seuraavasti.
"Mathilda on aromikas ja antelias vehnäolut. Teimme modernin, raikkaan ja rehellisen vehnäoluen, joka on samalla kylämme nimikko-olut. Mathildedalin nimi oli alun perin Hummeldahl mutta ruukin perustaja Viktor Zebor Bremer antoi sille uuden nimen puolisonsa Ottiliana Mathildan mukaan. Etiketin kuvassa on omat kyläalpakkamme, joista yksi kaunis neitokainen kantaa myös nimeä Mathilda."
_____________________________________
Reittausblogin pitäjältä varmistettu lupa ennakkoon viitata näin julkeasti ja useasti hänen blogiinsa tässäkin kirjoituksessa. Jos ette ole vielä blogiin tutustuneet niin menkäähän.
* Todetaan tähän vielä että tänään muissa asioissa K-Raudassa käydessäni ostin tuollaisen kinkunpaistomittarin joka kestää 300 asteeseen asti. Niin kovasti tästä pelästyin (not really) ja tuollainen femmalla irtosi niin tukeuduin jälleen "miks ei" -periaatteeseen ja ostin tuon varalle. Jos nyt ei muuta niin tällä voi mitata kodissa eri säilytyspaikkojen lämpötiloja jotta paras paikka käymisastialle löytyy.
Juttua kirjoittaessa lasissa oli Mathildedalin Kyläpanimon Mathilda -vehnäolut jota panimo itse kuvailee seuraavasti.
"Mathilda on aromikas ja antelias vehnäolut. Teimme modernin, raikkaan ja rehellisen vehnäoluen, joka on samalla kylämme nimikko-olut. Mathildedalin nimi oli alun perin Hummeldahl mutta ruukin perustaja Viktor Zebor Bremer antoi sille uuden nimen puolisonsa Ottiliana Mathildan mukaan. Etiketin kuvassa on omat kyläalpakkamme, joista yksi kaunis neitokainen kantaa myös nimeä Mathilda."
_____________________________________
Reittausblogin pitäjältä varmistettu lupa ennakkoon viitata näin julkeasti ja useasti hänen blogiinsa tässäkin kirjoituksessa. Jos ette ole vielä blogiin tutustuneet niin menkäähän.
* Todetaan tähän vielä että tänään muissa asioissa K-Raudassa käydessäni ostin tuollaisen kinkunpaistomittarin joka kestää 300 asteeseen asti. Niin kovasti tästä pelästyin (not really) ja tuollainen femmalla irtosi niin tukeuduin jälleen "miks ei" -periaatteeseen ja ostin tuon varalle. Jos nyt ei muuta niin tällä voi mitata kodissa eri säilytyspaikkojen lämpötiloja jotta paras paikka käymisastialle löytyy.
Maistiaisia odotellessa!
VastaaPoista