Olutkirjallisuus ja muuta luettavaa

Edit: Tekstiä päivitetty 12.9.2020, n. 50% turhasta jaarittelusta leikattu pois. Lisäksi lisätty muutaman myöhemmin luetun tuotoksen arvostelut loppuun. / Olavi


Muuttoon liittyvä hässäkkä on saatu hoidettua pois alta joten ajattelin taas pienen tauon jälkeen hieman kirjoitella tänne. Panovälineiden pitäisi tulla tällä tai seuraavalla viikolla (kysyin Lapolta viikko sitten), joten tässä kirjoituksessa voisin hieman höpötellä siitä mitä olueeseen ja panemiseen liittyviä kirjoja olen lueskellut, millaisia nämä olivat ja mitä olin näistä mieltä. Lisäksi lopussa nostan myös esiin suomalaisia kotiolutblogeja joista olen pääasiassa käynyt keräämässä tietoa ja kokemuksia panemiseen liittyen.

Toivottavasti nuo vehkeet saapuvat pian niin pääsisi tulevana lauantaina jo panemaan. Raaka-aineet sekä supportvälineet ikeasta ja muualta on ostettu eli heti kamojen saapumisesta seuraavana vapaapäivänä olisi tarkoitus laittaa ensimmäinen testi-IPA tulille.

Kirjat

Olen aina ollut iso kirjojen ystävä, joten olueeseen syvempi tutustuminen oli mulle luontaista hoitaa kirjojen kautta. Lukeminen on näin vanhemmiten jäänyt mulla myös hieman vähemmälle niin ajattelin että tässä samassa voisikin sitten lähteä tuota hienoa harrastusta herättelemään. Kerron alkuun näistä ihan perus olutkirjoista ja sen jälkeen siirryn varsinaisesti kotioluen panemisesta kertovien julkaisuiden pariin. Olihan tämä minullakin se järjestys missä näihin kirjoihin tutustuin.


Nykyiset olutkirjani




OLUT! - Mikko Salmi (2017)



En ole ihan varma oliko tämä peräti ensimmäinen olutaiheinen kirja jonka luin mutta joka tapauksessa aika alkuvaiheessa tähän tutustuin. Kirjassa käsitellään perinteisiä eurooppalaisia oluttyylejä - jokaisessa oluttyylissä kerrotaan mitkä tekijät ovat vaikuttaneet tyylin syntymiseen, mitkä ovat oluen ominaispiirteet ja lisäksi mukana on pientä "nice to know" -faktaa tyyliin liittyen. Jokaisen tyypin mukana on listattu oluen pöytätavat, eli minkä ruoan kanssa ja millaisessa tilanteessa olut pääsee kukoistukseensa, sekä joku historiallinen tarina olueeseen liittyen. 

Kirjan varsinainen suola on Mikko Salmen omat tarinoinnit oluesta ja kirjan kuvaileva ote. Oluista ei kerrota wikipediamaista raaka-ainelistausta, vaan enemmänkin sitä miltä olut maistuu, näyttää ja millaisia tunteita se juojassaan herättää. Kirjaa lukiessa voi lähes maistaa sen savuoluen maun ja nähdä itsensä takkatulen äärellä nojatuolissa löhöilemässä. Tämä jos mikä herättää janontunteen joten onkin hyvä että jokaisen oluttyylin jälkeen on listattu n. 5-8 tyylilajinsa edustajaa jotka ovat saatavilla hyvin varustellusta ruokakaupasta (esim. Ruoholahden Citymarket) tai Alkosta.

Tämä kirja herätti mielenkiintoni myös muihin kuin trendikkäisiin ipoihin ja soureihin ja samalla löysin monia uusia suosikkityylejä joita tuskin olisin rehellisesti sanottuna päätynyt maistelemaan ilman tämän kirjan lukemista. Kirja etelee oluiden syntymähistorian järjestyksen mukaan ja kirjassa esiteltävät tyylit ovat Sahti - Lambic - Savuolut - Vehnäolut - Bock - Porter&Stout - Belgialainen Ale - Pale Ale & Bitter - IPA - Barley Wine - Witbier - Pils - Lager.

Jos minun pitäisi valita yksi kirja jolla saisin jonkun innostumaan oluista ja tutustumaan erilaisiin tyyleihin, valitsisin tämän. Tässä kirjassa oluen fiilis ja sen luoma tunnelma on mielestäni tuotu esiin paremmin kuin missään muussa lukemassani olutjulkaisussa. 


OLUT! Kotimaiset panimot ja oluet - Mikko Salmi (2018)



Tässä kirjassa esittelyvuorossa ei niinkään ole itse oluet vaan kotimaiset pienpanimot. Jos ensimmäinen OLUT! -kirja herätti paloni eri oluttyylejä kohtaan, niin tässä viimeistään heräsin siihen että Suomalaiset pienpanimothan on oikeasti kova juttu ja aloin katsomaan entistä enemmän mitä ostan ja keneltä. Jos etsit kattavaa kuvausta eri oluista ja haluat tutustua oluisiin niin tämä ei välttämättä ole siihen oikea valinta, mutta suomalaiseen pienpanimokenttään syvemmin tutustumiseen tuskin on parempaa lähdettä kuin tämä.

Näin jälkikäteen ajateltuna tämä teos taisi olla se viimeinen niitti itselleni siinä vaiheessa kun mietin puolitosissani oman oluen tekemistä. Pienpanimot on niin romanttisesti esitelty ja vaikka tarinat eivät olekaan pelkkää ruusunpunaa ja voitosta toiseen juoksemista, niin ehkä se on se rosoinen puoli mikä näissä minua erityisesti viehätti. Tämän lukemisen jälkeen opin arvostamaan Suomalaisia pienpanimoita aivan uudella tasolla. Valitsin huomattavasti useammin suomalaista, ja samalla aloin suhtautumaan jokaiseen olueeseen ehkä hieman yksilöllisemmin kuin Untappdin "2,5 ei ollut hyvä" -arvostelulla.

Jos suomalaiset pienpanimot näiden itsensä kertomana kiinnostaa, on tämä sinulle hyvä kirja. Jos haluat maistella erilaisten suomalaisten pienpanimoiden oluita monipuolisesti mutta et tiedä mistä aloittaisit, on tämä sinulle hyvä kirja. Jos pidät oluesta, on tämä sinulle hyvä kirja. Äärimmäisen hyvä tuotos.


Yks olut - Anikó Lehtinen (2014)



Jos Mikko Salmen Olut! on hyvä perusteos oluesta aloittelijalle, niin tämä on sitä kyllä vielä piirun verran kovemmalla levelillä.

Kirjassa avataan oluenpanon historiaa, perehdytään valmistusprosessiin ja käydään läpi miten olutta voi oikeaoppisesti maistella ja arvioida. Kirjasta n. 2/3 on pyhitetty eri oluiden ja oluttyylien esittelemiseen. Eri oluttyylejä on esitelty massiiviset 51 ja jokaisesta kategoriasta on listattu muutama päivittäistavarakaupasta löytyvä tyylinsä edustaja. Lopussa käsitellään olutta ruoan aisaparina; niin ruokajuomana kuin reseptin osanakin. Jos mietit mikä olut sopii minkäkin ruoan kanssa, on tämä osio sinulle.

Jos Olut! on oluen perusteos romantikolle, on tämä kärjistäen ehkä insinöörille. Kirjassa käsitellään olut niin kattavasti kuin sen voi alle 200-sivuisessa kirjassa käsitellä, mutta silti ei jää sellainen olo että se olisi tehty jotenkin hutiloiden tai "sinnepäin". Kirjassa on kaikki oleellinen selkeästi ja kiteytetysti käsitelty. Jos ihan oikeasti kiinnostaa eri oluttyyleihin perehtyminen ja haluat laajentaa näkemystäsi niin täällä se onnistuu. Ehdoton ostos olutharrastajalle.


Niin monta olutta - Anikó Lehtinen (2016)



Tilatessani oluen panemiseen keskittyneitä kirjoja Adlibriksestä huomasin tämän olevan alennuksessa joten otin tämän vielä kaupanpäälle. Kirjasta olin lukenut hieman huonoja arvosteluja, mutta ostin kun halvalla sain.

Kirja on myös eräänlainen kaikenkattava perusteos kuin aikaisempi osansa, mutta tässä on riisuttu muita osioita ja keskitytty itse oluisiin enemmän. Alussa kerrataan olutteoriaa ja muita yleisiä asioita, eli tässä on kiteytetty edellisen kirjan ensimmäiset kolme kappaletta yhteen kappaleeseen. Tästä tulee hieman "juosten kustu" -fiilis ensimmäisen osan lukemisen jälkeen vaikka sinänsä kaikki olennainen onkin käyty läpi.

Itse olutosiossa lähestymistapa on edelliseen versioon nähden hieman erilainen. Alussa on käyty läpi oluen arviointia (Untappd mainittu!) jonka jälkeen siirrytään oluiden tutustumiseen tyypeittäin. Haluaisin kovasti pitää tästä kirjasta mutta jotenkin en oikein pääse tähän sisään. Kirja on jotenkin hieman sekava, enkä oikein tiedä miksi. Olutlistaukset alkavat hyvin nopeasti toistamaan itseään, ja toisin kuin aikaisemmassa Anikón kirjassa niin tässä totesin jossain vaiheessa että en jaksa noita arvosteluita enää lukea.

Periaatteessa ihan hyvä kirja mutta sitten kuitenkin ehkä ei. En välttämättä lähtisi tästä kirjasta liikkeelle mutta toki jos sen alennuksella jostain löytää (maksoinkohan itse 5,9€?) niin miksi sitä ei hyllyynsä ottaisi. Ehkä aikaisempien kolmen kirjan uskomaton tykitys ja "wow"-efekti sai mahani jo kylläiseksi ja mikään muu ei tunnu enää miltään? En tiedä.


Olutreissu - Anikó Lehtinen, Maria Markus (2019)



Tämä kirja on eräänlainen olutmatkaopas harrastajalle. Kirjassa Anikó ja Maria kiertävät Euroopan kaupungeissa ja antavat vinkkejä matkailijalle. Kappaleet on jaoteltu loogisesti kaupungeittain ja kappaleet alkavatkin lyhellä esittelyllä kaupungista - olutnäkökulma huomioiden. Lisäksi esittelyssä on muutamia kaupunkien olutpaikkoja muutamalla sanalla. Joukossa on perinteisiä pubeja, uusia hifistelybaareja, ravintoloita, burgerimestoja ja muita paikkoja jotka ovat syystä tai toisesta hyviä paikkoja pysähtyä oluelle. Eri kaupungeissa on näiden lisäksi myös nostettu eriin eri asioita. Kööpenhaminassa Mikkellerin ruokaravintolat, Tallinnassa paikalliset olutfestarit ja Brysselissä Lambic. 

Kuvia on paljon ja näistä jää vallan mukava fiilis. Jos olet suuntaamassa johonkin kirjassa esiteltyyn kaupunkiin (Amsterdam, Berliini, Bryssel, Budapest, Kööpenhamina, Lissabon, Lontoo, Madrid, Tallinna, Tukholma, Varsova) ja olut kiinnostaa, on tämä pakko-ostos. Muutoinkin kirja on todella kiva ja iloinen paketti ja tätä lueskelee mielellään vaikka ei matkalle olisi lähdössäkään.


Pane Olutta - Henok Fentie & Karl Grandin (2013)



Noniin nyt päästiin asiaan. Kuten nimi kertookin niin tässä kerrotaan miten sitä olutta pannaan. Ostin tämän kirjan ns. heräteostoksena niin mulla ei ollut mitään käsitystä tästä, muuta kuin että siinä pannaan olutta. Olikin siis hienoinen yllätys että tämän on kirjoittaneet Omnipollon perustajat, mikä lisäsi omaa mielenkiintoa kirjaa kohtaan entisestään. Kirja on kohtalaisen lyhyt (80 sivua) joten mietin että miten kattava tämä voi tämän pituisena olla, ja kävi ilmi että aika pintapuoleisesti tässä asioita käsitelläänkin

Kirjassa siis Omnipollon perustajat kertovat omin sanoin miten panevat olutta. Kirja on käytännössä kavereiden tekemä opas siitä miten he tykkäävään olutta tehdä. Tässä ei keskitytä yksityiskohtiin liikaa, mutta kyllä tällä välinelistauksella ja prosessikuvauksella varmasti hyvää olutta saa tehtyä. Kirjassa rohkaistaan aloittamaan heti sillä "paras keino oppia uutta on ryhtyä heti hommiin" ja näin se varmaan on. Prosessi käydään läpi vaihe vaiheelta ja varsinaisen tekemisen ja tekniikoiden lisäksi avataan myös mitä itse prosessissa tapahtuu.

Kirjassa käydään nopeast läpi myös oluen raaka-aineet ja kerrataan termistöä, prosesseja ja muuta panoprosessiin liittyvää toimintaa. Kirjan varsinainen "suola" on kuitenkin lopussa esiteltävät Omnipollon ja heidän ystäväpanimoidensa reseptit Esimerkiksi nebuchadnezzarin resepti on avattu kirjassa enkä malta odottaa että pääsen ottamaan näistä oppia kunhan alan omia reseptejä rustailemaan. 

Jos Omnipollon näkökulma kotioluen tekemiseen kiinnostaa ja saat resepteistä jotain irti niin voin tätä pienellä varauksella suositella. Hinta on sivumäärään nähden aika kova, mutta on tämä silti ihan hyvä tuotos. Jos taas et pane omaa olutta niin tämä voi jäädä vähän laihaksi ja enemmän "kiva tietää" -levelille.


Mikkellerin suuri olutkirja - Mikkel Borg Bjergsø, Pernille Pang (2015)



Tämä oli vähän sellainen niinsanottu villi kortti koska en erityisemmin pidä Mikkelleristä. Itse oluet ovat kyllä hyviä mutta jotenkin tästä panimosta tullut aina sellainen "ylimielinen kiusaaja" -fiilis pienpanimoskenessä, tuntuu että panimon tuotteet on ylihinnoiteltu ja meininki on överikaupallista ja jostain syystä nuo periaatteessa ihan sympaattiset hahmot aiheuttaa vain vitutusta. Tämä on oma henkilökohtainen ongelmani jolla tuskin on totuuspohjaa, mutta Mikkeller vituttaa. Yhtä kaikki, ostin kirjan ja luin sen ja ei se aivan huono ollut.

Kirjassa esitellään ensin Mikkelin ja Mikkellerin tarina, mikä on periaatteessa ihan mielenkiintoinen ja inspiroiva mutta henkilökohtaisen ongelmani takia teki melkein mieli jättää kirja tässä vaiheessa kesken. Oluen historia, yleisimmät oluttyypit ja oikeaoppinen oluen maistelutapa esitellään lyhyesti läpi. Tämän jälkeen päästään itse asiaan eli oluen panoprosessiin. Ohjeet ovat jokseenkin pintapuolisia mutta varsin riittäviä, mielestäni tämä kirja menisikin hieman hukkaan jos siinä hinkattaisiin puoli kirjaa oluen panoprosessia.

Lähes neljännes kirjasta onkin sitten reseptejä ja oh boy mikä aarreaitta tämä on. Aukeama toisensa perään Mikkellerin reseptejä, kokonaan avattuna. Lisäksi yläkulmaan on merkitty "vaikustaso" mikä antanee hyvin osviittaa myös itselle, tietää sitten suurinpiirtein että mitä oluttyylejä ei ehkä kannata ihan heti lähteä testailemaan. Reseptiosiossa on kerrottu mistä oluesta on kyse, oluen perustiedot, minkäkokoiselle satsille resepti on tehty ja varsinainen resepti. Jos Omnipollon resepteihin tulee palattua niin tämä on vähintäänkin siinä rinnalla mukana.

Reseptien jälkeen on listattu joitain ruokareseptejä maailman parhaimmilta ravintoloitsijoilta, mutta tämä ei varsinaisesti anna mitään ellei grillattu rieska ja gotlannin tryffelit kuulosta sellaiselta annokselta jota alkaisit kotona tekemään.

Jos olet Anti-Mikkeller -henkilö kuten minä etkä pane omaa olutta niin jätä suosiolla kirja hyllyyn. Suurinta antia kirjassa on varmasti Mikkellerin tarina ja varsinaiset reseptit. Oluttyyppien esittely on ihan ok, mutta parempiakin kirjoja tähän varmasti on. Yhtä kaikki, kirja oli kyllä rahansa arvoinen omista ennakkoluuloista huolimatta.


Mastering Homebrew - Randy Mosher (2015)



Jos alat panemaan olutta niin lue tämä kirja. Jos panet olutta etkä ole lukenut tätä kirjaa, lue tämä kirja. Jos haluat tietää jotain oluenpanemisesta, lue tämä kirja. En tiedä mitä tästä nyt kertoisi koska tämä kirja on lähes täydellinen paketti oluenpanemiseen, alkeista ammattilaiseen (uskoisin). Kirja on jaettu yhdeksään eri osa-alueeseen jossa käsitellään todennäköisesti kaikki. 1) Intruduction to beer 2) Understanding beer 3) Brewing ingredients 4) The brewing process 5) The brewery 6) Yest and fermentation 7) The Art and science of the recipe 8) Recipes: Styles and beyond 9) Troubleshooting.

Jos aikaisemmat kirjat ovat olleet rahansa arvoisia siinä 20-30€ hintahaitarissa niin tämän lähteminen alta 70€ tuntuu lähes ryöstöhinnalta jos sen suhteuttaa kirjan tuomaan informaatioarvoon. En tiedä onko mitään pointtia jatkaa tätä ylisanojen viljelemistä mutta tämä on aivan pakko-ostos kotiolutharrastajalle. Todella paljon pientä yksityiskohtaista apua jota en osaisi edes googlata. Jo eri maltaiden, humalien, mausteiden ja hedelmien yksityiskohtainen esittely ja käyttö (esim. jos haluan käyttää limenlehtiä oluessa niin sopiva määrä maustamiseen on n. 1-5g/litra) on jotain niin käsittämätöntä että pelkästään noista taulukoista olisin valmis maksamaan sen 20,40€ mitä tähän käytin.

Toistan vielä, jos panet kotiolutta niin unohda kaikki muut ja osta tämä.


Brew Your Own Magazine - 30 Great Beer Styles (lehti)



Oluenpanemiseen keskittyvän lehden erikoisnumero jossa esitellään 30 eri oluttyypin reseptin perusteet ja panoprosessi. Jokaisesta esiteltävästä tyypistä on 1-2s esittely millainen tyyliä edustavien oluiden tulisi olla, mitä panoprosessiin/raaka-aineisiin liittyviä erityispiirteitä oluessa on ja hieman historiaa. Lisäksi jokaisesta tyypistä on 1-3 reseptiä mukana joista voi ottaa oppia omien reseptien suunnittelemisessa.

Varsin mainio tuotos ja kokoonsa nähden informaatioarvo on todella kova. Kun otan uuden reseptin käsittelyyn, luen heti ensimmäiseksi tästä lehdestä kyseisen tyylin tekstin ja alan tämän pohjalta suunnitelemaan reseptin perustaa. Hyvä perusteos reseptien tekemistä ajatellen jos tarkoitus on kokeilla useita eri tyylejä, muutoin aika turha ostos. Itse olen kokenut hyödylleksi.


Brew Your Own Magazine - Stout Style Guide (lehti)












Kuten nohevimmat varmaan jo keksivät, on tämä lehti keskittynyt Stouttien resepteihin. Äärimmäisen antelias aarreaitta mitä tulee kyseisen oluttyypin suunnittelemiseen. Lehdessä on esitelty erityyppisten stouttien ominaispiirteet, raaka-aineet ja panoprosessin/käymisen eroavaisuudet verrattuna muihin stoutteihin. Jokaisen tyypin kohdalla on lisäksi 10-15 reseptiä josta voi ottaa oppia omaa tuotosta suunnitellessaan, tai vaikka tehdä suoraan jonkun esimerkin mukaisen juoman.

Aivan ehdoton hankinta jos stoutin tekeminen kiinnostaa. Oman stoutin reseptiä suunnitellessa käytin tämän ihmettelemiseen tuntikausia ja otin Exceliin ylös tietoja about kaikesta. Todella kattava paketti, suositteluni.


How To Brew - John Palmer (2017, uusin versio)



Tämä on yleisesti tunnustettu oluenpanemisen perusteos, jopa yli Mastering Homebrewin, osittain varmaan koska tämä on julkaistu huomattavasti aikaisemmin ja ehtinyt jo vakiinnuttaa paikkansa skenessä (oma mutu). Internetkeskusteluissa sain sellaisen kuvan että tämä olisi insinöörin näkökulma oluenpanemiseen kun taas Mastering Homebrew on artistin näkökulma panemiseen. Kirjat kuitenkin täydentävät toisiaan ja vaikka toinen on hallussa niin toisesta on hyötyä. Nämä eivät ole omia mielipiteitä mutta näin olen lueskellut ja toivottavasti tämä pitää paikkaansa ettei mennyt rahat hukkaan. 

Olen kirjaa ehtinyt jo näin muutaman kuukauden omistamisen jälkeen ehtinyt selailla ja lupaavalta vaikuttaa. Toistaiseksi en vain ole vielä jaksanut käydä tätä tiiliskiveä loppuun sillä perusasiat minulla on tuon Mosherin teoksen jälkeen jo aika hyvin hallussa. Voin kuitenkin jo nyt suositella tätä toiseksi vaihtoehtoiseksi perusteokseksi panemisesta kiinnostuneille.


Brew like a Monk - Stan Hieronymus (2005)











Jos Trappistioluet kiinnostavat, tämä on kirjasi. Hieronymus käy kirjassa läpi luostaripanimoiden historian, toimintatavat ja oluet läpi todella yksityiskohtaisesti menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Kirjaa tehdessään Stan kiersi Belgiassa panimoita, oli mukana seuraamassa panimoiden toimintaa sekä keskusteli paljon munkkien kanssa oluesta. Belgipanimoiden esittelyn lisäksi toinen iso osio kirjassa on Amerikassa toimivien panimoiden esittely sen osalta mitä siellä on belgioluita tehty. Osiossa esitellään joitain belgioluita tekeviä panimoita sekä heidän filosofiaansa panimoiden taustalla. Lisäksi esiin nostetaan erot panoprosessin, raaka-aineiden ja yleisen mentaliteetin suhteen trappistipanimoiden ja amerikkalaisten panimoiden välillä.

Kolmas iso kokonaisuus on varsinaisten oluttyylien ja reseptien käsittely. Kirja antaa joitain esimerkkireseptejä, mutta pääpointti tuntuu olevan tyylin ominaispiirteiden esiintuominen jotta jokainen ymmärtäisi mikä esim. Tripelissä on se ydin. Kirja ei tosiaan ole mikään reseptipankki ja "tee se näin" -opas, vaan otsikkonsa mukaan se kertoo miten munkit oluensa panevat ja mistä eri tyylilajeissa on pohjimmiltaan kyse. Tämä kirja ohjaa syvempään Trappistipanimoiden ja -oluiden ymmärrykseen, ja vaikka suurin anti onkin sellaista mistä ei ehkä varsinaisessa oluenpanossa ole apua, on reseptiosiosta saatavat vinkit kullanarvoisia jos olet aikeissa tehdä luostarityylisen oluen.



Ostos-/Lukulistalla

Koskaan ei ole valmista, joten tässä on jo hieman katseltu että mikähän voisi olla se seuraava kirja lukuvuorossa sitten näiden jälkeen. 

Malt - John Mallett (2014)



















Kirja on osa John Mallettin "Brewing Element" -sarjaa (Muut osat Hops, Yeast ja Water), joissa Mallett käy perinpohjaisesti läpi kyseisen raaka-aineen merkityksen ja käytön panoprosessissa. Ostin tämän kirjan heräteostoksena sillä etsimäni Hops oli loppu Triplan Melkkosta siellä käydessäni. Kirja on odottanut lukuvuoroaan nyt melkein kaksi kuukautta sillä tämä on kyllä melkoinen järkäle. 260 sivua pelkästään maltaista?

Kirjassa käsitellään sisällysluettelon perusteella maltaan historia oluenpanossa, eri maltaiden ominaisuudet, maltaiden kemian ja vaikka mitä. Tämä on todennäköisesti täydellinen paketti kaikkeen mitä maltaista tarvitsee tietää ja esim. Stoutin mallaspohjan reseptiä jynssätessä uskon tästä olevan todella iso apu. Pitäisi vain jossain vaiheessa löytää se aika ja jaksaminen tämän lukemiseen, ehkä joskus sitten.


For The Love Of Hops - Stan Hieronymus (2012)



Tämä on aika varmasti se seuraava jonka itselleni näissä oluenpanomerkeissä hankin. Maltaita laitetaan x määrä ja näitä keitetään aina tyylinmukainen jotakuinkin sama aika. Vesi otetaan hanasta ja joko katsotaan netistä hyvät PH-arvot joilla sitä muokataan tai useimmiten laitetaan sellaisenaan. Hiivoja on erilaisia ja ne käyttäytyvät eri tavalla mutta se laitetaan vierteeseen ja sen annetaan käydä loppuun. Mutta humala. Humaloita (humalia?) on satoja lajikkeita jotka tuovat erilaisia aromeita olueeseen. Humalaa voi lisätä milloin vain keiton aikana tai kuivahumaloida jälkikäteen, ja vaikka kyseessä olisi sama humala on lisäämisajankohdalla todella iso merkitys -määrästä puhumattakaan.

Humalan oikeaoppinen käyttäminen kuulostaa sellaiselta hommalta jonka opettelemisella ja ymmärtämisellä oluesta voi saada huomattavasti paljon parempaa, joten haluan ehdottomasti perehtyä tähän kunnolla jotta saan parhaat tehot irti. Tämä kirja antanee siihen ainakin alkuun todella hyvät eväät.


Olutblogit

Kuten tuolla alussa lupailin, niin nostan täällä esille lyhyillä esittelyillä itse seuraamiani/lukemiani olut- tai kotiolutblogeja joista olen imenyt tietoa tähän projektiin ja yleisesti oluiden harrasteluun. En lähde erityisemmin arvioimaan näitä mutta lähinnä tuon esiin mistä olen itse käynyt tietoa hakemassa ja parilla sanalla avaan mitä itse olen noista saanut irti. Todella moni (lue = kaikki) kotiolutblogeista jakavat myös omia reseptejään. Nämä on luonnolliesti myös Excelissä ylhäällä myöhempää inspiraation hakemista varten.


Reittausblogi

Aikaisempia osia lukeneet ovat varmaan jo saaneet kiinni mikä on ollut tämän blogin merkitys. Käytännössä sain lopullisen kipinän kotiolutharrastukselle täältä. Välineistö, ensimmäiset reseptit ja panoprosessi about suoraan kopioitu täältä. Lisäksi blogissa on iso määrä olutarvosteluita joita olen tylsinä lauantai-iltoina lueskellut läpi aikani kuluksi. Mm. kaikki edelliskesän (saisonkesä) saisonarvostelut luin läpi. Iso suositus tälle. Lisäksi Facebooksivulle tulee hyvään tahtiin arvosteluita jotka eivät blogiin päädy. Ota seurantaan.


Tuopillinen

Ei varsinainen kotiolutblogi joskin joitain kotioluita täällä on arvosteltu. Blogi keskittyy oluiden arvosteluun ja ylipäätänsä muuhun olutkulttuuriin. Nyt koronan aikaan sivustolla on ollut suomalaisiin pienpanimoihiin keskittyviä arvostelukokonaisuuksia joissa on maisteltu muutamia panimon oluita ja yleisesti kerrottu panimosta. Pidän kovasti.


Kaarlon kotipanimo

Kaarlon kirjoituksia omasta kotipanoharrastuksista. Sivuston mielenkiintoisin juttu on oppaat oluenpanemisen hieman "edistyneimpiin" juttuihin kuten mm. hiivastartterin tekemiseen tai oluen kegittämiseen. Blogissa viehättää myös kirjoittajan insinöörimäinen ote panemiseen ja jokaisen pikkutarkan elementin huomiointi, mm. hiivasolujen laskeminen tai mäskäysajan kellottaminen sekuntikellolla. Vaikka materiaalia ei ole nyt paljoa tullutkaan viimeaikoina niin on kyllä varmaan lähes suosikkiblogini, kaikki jutut luettu pariin kertaan läpi.


Tuopin ääressä

Todella rennolla ja "rempseällä" otteella kirjoitettu blogi joka jo tältä osin eroaa muista tässä listatuista blogeista paljon. Oluita arvioidaan, olutta pannaan ja tehdään vähän ohjeita. Täältä on varmaan kymmenkunta linkkiä poimittu esiin joihin tulee palattua oluenpanon lähestyessä. Mielenkiintoisia yleishyödyllisiä juttuja. Isosta tekstimäärästään johtuen hieman ehkä sekava sivusto mutta tämä ei kyllä menoa haittaa. Äärimmäisen hyvää settiä.


Beerzebub

Blogi joka keskittyy kotioluen panemiseen. Mielenkiintoisia juttuja ja hieman syvällistä pohdintaa panemisesta - myös vähän spessumpia kirjoituksia kuin vain "tein tällä reseptillä tälläistä olutta ja tuli hyvää".


Kotiolutta

Kirjoittelua oluen panemisesta ja olutarvosteluja, en ole erityisen tarkasti perehtynyt vielä mutta joitain juttuja/arvosteluja olen lueskellut ja täytyy paneutua isommin kunhan on enempi vapaa-aikaa. Nostan tämän tänne lähinnä itselleni muistiin.


Loppusanat

Huomasinpas tätä kirjoittaessa että jumalauta sitä on muuten tullut huomaamattaan perehdyttyä asioihin. Oli ehkä hieman epävarma fiilis tuosta ensimmäisestä panokerrasta näin ennakkoon mutta tämän koosteen luettuani tuli sellainen olo että ei tätä valmiimpi oikein voi olla. Tekemällä oppii jos ei muuten, mutta ainakin se teoriapohja pitäisi olla nyt hyvin kunnossa. Enkä ole tätä lukemista sinänsä kokenut minään työnä tai opiskeluna vaan se on ollut enemmän ehkä vapaa-ajalla kivan asian tekemistä ja kuin varkain sitä tietoakin on kertynyt. Toivottavasti tämä näkyy sitten myös pannessa.

Jos on antaa muita olutaiheisia lukusuosituksia niin pls share! Kuten tässä tuli ilmi niin luettava alkaa kohta loppua ja laatukirjallisuus kiinnostaa aina.


- Olavi



Teksti kirjoitettu kahdessa osassa kahtena eri päivänä, jolloin lasissa oli luonnollisesti kaksi eri juomaa; ikisuosikkini ETKO:n Passionberry Haze sekä uusi tuttavuus Fat Lizardin All Out IPA.




_____________________________________________

* Kommentti annettu ennen "How to Brew" -kirjan lukemista joten pidän itselläni oikeuden vetää sanat takaisin


edit: Hitokseen kirjoitusvirheitä ja muita epäloogisuuksia, pitäis vissiin oikolukea vielä kolmannen kerran läpi. Tai nukkua yön yli kun teksti on valmis ja lukea seuraavana päivänä tuoreilla silmillä ajatuksen kanssa että poimii kaikki "että että" -ilmaukset ja typerät pilkut pois. Amatöörivirhe.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkuvuosi 2021

Maistellaan - Uusi Yritys (#7) + muuta höpinää