#3 Kesämökki - Belgian Golden Strong Ale

Harjoituserien hyvistä lopputuloksista rohkaistuneena olin sitä mieltä että homma alkaa olla sen verran hanskassa että on aika pistää omat reseptit tulille. Prosessinhallinta oli muutamia "oluet lattialla" -sählinkejä huolimatta mielestäni hyvällä tasolla eikä isommille muutoksille ollut mielestäni tarvetta. En silti halunnut alkaa turhaan kikkailemaan, vaan tarkoitus oli lähteä jotakuinkin perusreseptillä liikkelle. Olen pikkuhiljaa löytänyt Belgioluet ja innostus johti siihen että tilasin toukokuun puolivälissä 49:n pullon trappistipaketin internetistä eli käsistähän se tämäkin lähti. Mieli teki luonnollisesti myös itse kokeilla näiden tekemistä, joskin ajattelin että nämä ei varmaan mene ihan sinne "perusreseptien" kategoriaan mutta aloin kuitenkin tutkiskelemaan asiaa. Kävi ilmi että itseasiassa näidenkään oluiden tekeminen ei olekaan niin hankalaa kuin oletin, vaan kompleksi maku liittyy enemmän hiivan valintaan ja lämpötilakontrolliin. 

Monessa lähteessä mainittiin myös monivaiheinen mäskäys, mutta koska osa tuntui tekevän hyvää olutta myös ilman tätä, niin päätin että pitäytyisin tutussa ja turvallisessa yksivaiheisessa mäskäyksessä. Reseptiä pohtiessa apuna oli Internetin lukuisat lähteet, Brew Like a Monk- sekä Mastering Homebrew -kirjat ja "Brew Your Own":n lehden "30 Great Beer Styles" -numero. Näiden myötävaikutuksena syntyi alla oleva Belgian Golden Strong Ale:n resepti. 


Resepti




Oluen olisi tarkoitus olla raikas ja rapsakka, kirkas ja vaalea belgiale. Oluen makuprofiilin lukkoon lyötyäni mietin että millaisissa tilanteissa itse haluaisin tätä olutta nautiskella. Luonnollisesti kaikissa, mutta erityisesti se soveltuisi kuuman kesäpäivän virvokkeeksi. Näin sieluni silmin itseni siemailemassa tätä herkkua laiturin nokassa auringon porottaessa, samalla kun jalkani lilluvat viileässä vedessä ja pieni tuulenvire varmistaa että ei ole liian kuuma. Tämän mielikuvan perusteella syntyi oluen nimi; Kesämökki. Enää pitäisi olla se mökki jossa voisin olutta tuolla tavalla nautiskella, mutta kai se kotisohvallakin maistuu.

Arvoin pitkään että pitäisikö sitä laittaa esim. 5% jotain muuta mallasta mukaan, tai vaikkapa toista humalaa, mutta päätin pysyä tässä. Monesta suunnasta kuullut että kikkailu ei kannata ja yksinkertainen on kaunista eli kai se sitten on uskottava. Kuten yllä mainitsinkin niin mäskäyslämpötila aiheutti myös hieman päänvaivaa. Osa vannoi monivaihemäskäyksen nimeen (esim. 20min 50 asteessa, 60min 66 asteessa, 10min 75 asteessa) mutta tämä jakoi sen verran mielipiteitä niin päätin yksivaihemäskäyksen olevan riittävän hyvä vaihtoehto - ainakin toistaiseksi. Reseptiä katsoessa ei uskoisi että olen sen hinkkaamiseen upottanut useita tunteja, mutta välillä tutkimusta täytyy tehdä vain että uskaltaa pysyä siinä "helpossa" vaihtoehdossa. Pilsner tuomaan keveyttä ja rapeutta, sokerilla alkoholiprosenttia ylös ja Saaz perinteisen raikkaana ja maanläheisenä humalana sopii tähän kuin nappi otsaan.

Panopäivä

Raaka-aineet tulivat postissa Panimonurkasta pikaisesti, ja koska pääsin jäämään lomalle jo juhannusta edeltävänä torstaina niin päätin aloittaa loman reteästi olutta tekemällä. Aamu oli onneksi sateinen, joten tällä kertaa aurinko ei porottanut keittiöön vaan sain touhuta jotakuinkin viileässä tilassa. Itse panoprosessiin en ollut suunnitellut tekeväni muutoksia - huuhtelu hoidettaisiin pussia huljuttelemalla ja mäskäys ja keitto hoidettaisiin myös entiseen malliin. Olin ostanut edellisen panon jälkeen humalasukkia, joissa humalat pudotettaisiin vierteen sekaan keittovaiheessa, sekä Irish Mossia ja Biersolia olutta kirkastamaan. Näillä kaikilla pyrittäisiin siihen että oluesta tulisi kirkkaampaa ja humalamuhjuja kertyisi mahdollisimman vähän. Pientä kikkailua siivoamisen helpottamiseksi ja oluen ulkonäön parantamiseksi.


Etualalla humalat pusseissa lisäystä odotellessa ja 1,2kg sokeria kulhossa.
Taustalla Irish Moss pussissa ja Biersol pullossa.


Mäskäyslämpötila oli jälleen kerran hieman odotuksia korkeampi, tavoitteena oli 66 ja lämpötila vaihteli 68-66 välillä keskiarvon ollessa 67,1. Eipä tuo haittane mutta voisi melkein koittaa jotain tehdä että osuisi tavoitteeseen paremmin. Huuhtelin 20 minuuttia käymisastiassa huljutellen jonka jälkeen olikin aika alkaa keittelemään. Vierteen kiehumista odotellessa pesaisin käymisastian ja siiviläpussin, tein desinfiointiaineen ja desinfioin seuraavan vaiheen välineitä jo valmiiksi. Lisäksi testasin vierteenjäähdyttimen ja kun tämäkin oli kunnossa oli aika vihdoin syödä jotain.

Kuten nokkelimmat varmaan tuosta reseptikuvasta huomasivatkin, oli tällä kertaa luvassa 90min keitto. En ihan muista mikä tässä oli ajatuksena mutta kun näin olin päättänyt niin keitellään sitten vähän pidempään. Lisäsin katkerohumalat ohjeen mukaan 60 min kohdalla ja aromihumalat 5min ennen keiton loppua. Lisäksi 15min kohdalla lisäsin ohjeessa mainitut 1,2kg sokeria, sekä 10min kohdalla Irish Mossin (4g) sekä Biersolin (8ml) olutta kirkastamaan. Keittovaiheen aikana alkoi myös tulla jo hieman jano joten korkkasin työn ohessa aikaisemman erän Hefen ja pirulauta että on muuten hyvää. Tarkoitus oli tosiaan maistella noita "joka viikko yksi pullo lauantaina" mutta kuka jaksaa. Jos olutta tekee mieli niin silloin sitä otetaan.

Jäähdytyksessä meni hyvät 37 min ja tässä vaiheessa näytti siltä että vierrettä olisi kertynyt hieman yli tavoitellun 20 litraa. Jäähdytyksen jälkeen valuttelin nesteet käymisastian ja sivussa oleva asteikko näytti lopulliseksi määräksi 19,5 litraa eli ei se sitten kuitenkaan yli mennyt. Valuttamisen aikana siiviläpussi meni tukkoon eikä päästänyt enää nestettä läpi, ja tätä säätäessä onnistuin vähemmän yllättäen valuttamaan taas jonkin verran olutta lattialle. Tämä oli nyt toinen kerta kolmessa erässä kun tuo siiviläpussi alkaa tässä vaiheessa temppuilemaan, eli pitänee varmaan jatkossa jättää tuo pois ja vetää pelkällä läviköllä. Lapotessa kun nuo pahimmat muhjut kuitenkin sitten jäävät pois. Hiivan jälkeen käymisastiassa oleva asteikko näytti nestettä olevan aikalailla 20 litraa eli tämän suhteen tavoitteeseen päästiin.

Olin asettanut reseptiin panoprosessin tehokkuudeksi 62%, joka oli kahden aikasemman erän keskiarvo, jolla tavoite OG olisi 1.076 ja oluesta tulisi n. 8,2%:a. Olin kuitenkin jostain syystä onnistunut odotuksia paremmin jolloin lopullinen OG oli 1.085 jolla päästäisiin oluen suhteen 9,6%:iin. Eiköhän tuo hiiva jälleen kerran käy hieman yli niin saa nähdä mennäänkö tässä jo yli kympin, ei perkele.

Kokonaisuutena päivä meni oikein kivasti, ihmeellisyyksiä ei tullut vastaan ja rutiinia touhuun alkaa jo löytyä. Lisäksi ostelin pari viikkoa sitten matkakajarin niin fiksulla äänentoistolla musiikin kuuntelu touhuilun ohessa helpotti hieman tylsempiä tehtäviä ja loppupesukin tuntui melkein kivalta. Tämän erän raaka-aineiden ohessa ostelin sitten maltaat myös Hefeä varten niin saa noita humaloita hieman kuluteltua pakkasesta pois. Niin ja koska tuo ensimmäinen setti oli niin törkeän hyvää niin haluan varmistaa että pysyy vehnissä koko kesän ajan. Ensi viikolla olisi sitten tämä panovuorossa ja kolmen viikon päästä saadaan Belgi pulloon, samalla voidaan sitten todeta että menikö se kymppi rikki vai ei. Nyt juhannuksen viettoon ja seuraavan oluen pariin.


- Olavi



Tätä kirjoittaessa lasissa oli Pahan mielen panimon Testihefe sekä Tanker Brewingin Craft FM


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkuvuosi 2021

Olutkirjallisuus ja muuta luettavaa

Maistellaan - Uusi Yritys (#7) + muuta höpinää