#3 Kesämökki - Belgian Golden Strong Ale
Resepti
Panopäivä
Raaka-aineet tulivat postissa Panimonurkasta pikaisesti, ja koska pääsin jäämään lomalle jo juhannusta edeltävänä torstaina niin päätin aloittaa loman reteästi olutta tekemällä. Aamu oli onneksi sateinen, joten tällä kertaa aurinko ei porottanut keittiöön vaan sain touhuta jotakuinkin viileässä tilassa. Itse panoprosessiin en ollut suunnitellut tekeväni muutoksia - huuhtelu hoidettaisiin pussia huljuttelemalla ja mäskäys ja keitto hoidettaisiin myös entiseen malliin. Olin ostanut edellisen panon jälkeen humalasukkia, joissa humalat pudotettaisiin vierteen sekaan keittovaiheessa, sekä Irish Mossia ja Biersolia olutta kirkastamaan. Näillä kaikilla pyrittäisiin siihen että oluesta tulisi kirkkaampaa ja humalamuhjuja kertyisi mahdollisimman vähän. Pientä kikkailua siivoamisen helpottamiseksi ja oluen ulkonäön parantamiseksi.
![]() |
Etualalla humalat pusseissa lisäystä odotellessa ja 1,2kg sokeria kulhossa. Taustalla Irish Moss pussissa ja Biersol pullossa. |
Mäskäyslämpötila oli jälleen kerran hieman odotuksia korkeampi, tavoitteena oli 66 ja lämpötila vaihteli 68-66 välillä keskiarvon ollessa 67,1. Eipä tuo haittane mutta voisi melkein koittaa jotain tehdä että osuisi tavoitteeseen paremmin. Huuhtelin 20 minuuttia käymisastiassa huljutellen jonka jälkeen olikin aika alkaa keittelemään. Vierteen kiehumista odotellessa pesaisin käymisastian ja siiviläpussin, tein desinfiointiaineen ja desinfioin seuraavan vaiheen välineitä jo valmiiksi. Lisäksi testasin vierteenjäähdyttimen ja kun tämäkin oli kunnossa oli aika vihdoin syödä jotain.
Kuten nokkelimmat varmaan tuosta reseptikuvasta huomasivatkin, oli tällä kertaa luvassa 90min keitto. En ihan muista mikä tässä oli ajatuksena mutta kun näin olin päättänyt niin keitellään sitten vähän pidempään. Lisäsin katkerohumalat ohjeen mukaan 60 min kohdalla ja aromihumalat 5min ennen keiton loppua. Lisäksi 15min kohdalla lisäsin ohjeessa mainitut 1,2kg sokeria, sekä 10min kohdalla Irish Mossin (4g) sekä Biersolin (8ml) olutta kirkastamaan. Keittovaiheen aikana alkoi myös tulla jo hieman jano joten korkkasin työn ohessa aikaisemman erän Hefen ja pirulauta että on muuten hyvää. Tarkoitus oli tosiaan maistella noita "joka viikko yksi pullo lauantaina" mutta kuka jaksaa. Jos olutta tekee mieli niin silloin sitä otetaan.
Jäähdytyksessä meni hyvät 37 min ja tässä vaiheessa näytti siltä että vierrettä olisi kertynyt hieman yli tavoitellun 20 litraa. Jäähdytyksen jälkeen valuttelin nesteet käymisastian ja sivussa oleva asteikko näytti lopulliseksi määräksi 19,5 litraa eli ei se sitten kuitenkaan yli mennyt. Valuttamisen aikana siiviläpussi meni tukkoon eikä päästänyt enää nestettä läpi, ja tätä säätäessä onnistuin vähemmän yllättäen valuttamaan taas jonkin verran olutta lattialle. Tämä oli nyt toinen kerta kolmessa erässä kun tuo siiviläpussi alkaa tässä vaiheessa temppuilemaan, eli pitänee varmaan jatkossa jättää tuo pois ja vetää pelkällä läviköllä. Lapotessa kun nuo pahimmat muhjut kuitenkin sitten jäävät pois. Hiivan jälkeen käymisastiassa oleva asteikko näytti nestettä olevan aikalailla 20 litraa eli tämän suhteen tavoitteeseen päästiin.
Olin asettanut reseptiin panoprosessin tehokkuudeksi 62%, joka oli kahden aikasemman erän keskiarvo, jolla tavoite OG olisi 1.076 ja oluesta tulisi n. 8,2%:a. Olin kuitenkin jostain syystä onnistunut odotuksia paremmin jolloin lopullinen OG oli 1.085 jolla päästäisiin oluen suhteen 9,6%:iin. Eiköhän tuo hiiva jälleen kerran käy hieman yli niin saa nähdä mennäänkö tässä jo yli kympin, ei perkele.
Kokonaisuutena päivä meni oikein kivasti, ihmeellisyyksiä ei tullut vastaan ja rutiinia touhuun alkaa jo löytyä. Lisäksi ostelin pari viikkoa sitten matkakajarin niin fiksulla äänentoistolla musiikin kuuntelu touhuilun ohessa helpotti hieman tylsempiä tehtäviä ja loppupesukin tuntui melkein kivalta. Tämän erän raaka-aineiden ohessa ostelin sitten maltaat myös Hefeä varten niin saa noita humaloita hieman kuluteltua pakkasesta pois. Niin ja koska tuo ensimmäinen setti oli niin törkeän hyvää niin haluan varmistaa että pysyy vehnissä koko kesän ajan. Ensi viikolla olisi sitten tämä panovuorossa ja kolmen viikon päästä saadaan Belgi pulloon, samalla voidaan sitten todeta että menikö se kymppi rikki vai ei. Nyt juhannuksen viettoon ja seuraavan oluen pariin.
- Olavi
Tätä kirjoittaessa lasissa oli Pahan mielen panimon Testihefe sekä Tanker Brewingin Craft FM
Kommentit
Lähetä kommentti