Maistellaan - Reittausblogin Perushefe ja Reittausblogin IPA
Maltoin kuin maltoinkin odotella viikon ennen ensimaistoa eli lauantaina oli vihdoin aika laittaa työn tulos testiin. Oluet olin laittanut viilentymään jo edellisinä iltana jolloin olisin lauantaina tarvittaessa valmis korkkaamaan jo heti aamusta. Ihan aamusta ei sentään alettu maisteluhommiin mutta joo, mitäs sitä pidempää höpöttelemään.
Yhtä kaikki, nyt voi todeta oikeasti olevansa kotiolutharrastaja ja seuraavan kerran kun joku kysyy "onksne sun bisset hyviä" niin voi jo vastata jotain. Vaikka alkuun pelkäsin että näinköhän innostus hiipuu ensimmäisten erien jälkeen niin nyt on sellainen fiilis että kiinnostus harrastusta kohtaan on vasta heräämässä. Tästä on hyvä jatkaa.
Hefeweizen
Ennen pullon avaamista suurin jännitys kohdistui siihen että onko hiilihappoja ehtinyt jo muodostumaan vai onko kyseessä "tuhnu". Korkin avatessa pullo sihahtaa voimakkaasti eli ainakin ensimmäinen epäonnistuminen on vältetty ja hiilareita löytyy. Lasiin kaadettaessa olut on uskomattomaan kauniin värinen ja vaahtoa muodostuu myös Hefelle tyypilliseen tapaan reilusti - toinen onnistuminen. Tuoksussa on voimakkaasti banaania ja neilikkaa, kyllä tämän vehnäksi tunnistaa. Pieni pelko on perseessä koska tuoksu on hieman "terävämpi" kuin kaupallisissa vehnissä, ettei vain olisi livahtanut virhemakuja sekaan? On vuoro siirtyä itse asiaan eli maistamaan.
Banaania löytyy kivasti ja makumaailma itsessään haluttu ja vehnikselle ominainen, maut tosin käyvät päälle aika voimakkaasti ja suutuntuma on pehmeän sijaan aika "terävä". Banaania voisi olla omaan makuun hippasen vähemmän mutta nykyinen määrä ei missään nimessä mene mielestäni yli. Vähän pitkäksi mennyt alkoholiprosentti (5% -> 6%) maistuu jos sen etsimällä etsii, mutta tämä ei varsinaisesti häiritse vaikka eron kyllä huomaa. Pirun nätti, hiilihappoja ja vaahtoa on Hefeweizenille ominaisesti paljon. Makumaailmakin erittäin hyvä ja pienellä kypsyttelyllä terävyys tuosta varmaan pyöristyy pois ja mennään parempaan suuntaan. Jumalauta, tämähän onnistui. Ja vielä aika hyvin?!
Täytyy päivitellä myöhemmin tähän alas miten maku muuttui ajan myötä, mutta tälläisenään jo varsin kelvollinen tuotos ja voisin hyvin korkata perään vaikka toisen tai jopa kolmannen. Pienen odottelun, vedenjuomisen ja tasaamisen jälkeen oli kuitenkin aika siirtyä seuraavan lopputuotteen eli IPA:n pariin.
18.6. - 12 pv pullotuksesta: Muutoksia tapahtunut yllättävän vähän ja banaani ei odotuksista huolimatta ole juurikaan vähentynyt. Muuttunut silti hieman pehmeämmäksi ja sitä myöten helpommin juotavaksi. On tämä vaan melkoisen hyvä olut, olin pakotettu nostamaan Untappd-arvosanaa 3.25 -> 3.5.
25.6. - 19pv pullotuksesta: Maussa ei ole juurikaan eroa, banaani ehkä voimistunut mutta muuten muutoksia ei ole havaittavissa viikon takaiseen tuotokseen.
IPA
Pullo sihahtaa kivasti eli hiilihappoja on tässäkin. Ei tosin ihan niin paljon kuin Hefessä, mutta se ei toisaalta ollut tarkoituskaan. Kaataessa vaahtoa muodostuu todella vähän mutta muodostuupa kuitenkin. Citra tuoksuu voimakkaasti eli hedelmää on. Tuoksu kuitenkin antaa jo ymmärtää että tämän suhteen ollaan vielä todella vaiheessa kun vertaa aikaisempaan tuotokseen eli raa'alta vaikuttaisi. Noh, maistellaan.
Kylläkyllä, erittäin raaka. Virhemakuja ei tässäkään löydy ja suutuntuma on kevyt mutta täyteläinen. Hiilihappoja on kuitenkin vielä jokseenkin vähän, mikä vaikuttaa juotavuuteen ei-niin-hyvällä tavalla. Jos Hefessä ns. raakuus tuntui terävänä makuna niin tässä jää enemmän sellainen fiilis että makujen kehittyminen ei ole vielä oikein vielä edes alkanut. Halutut aromit käyvät nopeasti kylässä mutta jälkimakua ei juurikaan ole. Lisäksi tuntuu ettei humaloista oikein saa irti sitä mitä niistä tulisi saada ja moniulotteisuus jää vain kaukaiseksi ajatukseksi. Jokseenkin korkea alkoholiprosentti (7,2%) ei maistu mikä tekee tästä äärimmäisen petollisen. Ehdottomasti juotava yksilö enkä tätä pahaksi missään nimessä lähtisi haukkumaan. Hyvä aihio mutta tekemistä vielä selvästi on, päivittelenpä tästä myös alas miten juoma jatkossa kehittyy.
20.6. - 15pv pullotuksesta: Maku pehmentynyt selvästi ja katkerotkin pääsevät paremmin esiin. Maku pysyy hieman pidempään, mutta lopussa iskee makeus eikä olut pysy tasapainossa. Vaahtoa muodostuu jo selvästi enemmän ja väri ei ole aivan niin oranssi kuin viikko sitten. Tekemistä vielä on, mutta on tämä selvästi parempi jo näin.
28.6. - 23pv pullotuksesta: No nyt alkaa olla jo kunnollista. Maut pehmentyneet ja tuoksu on raikas kuin mikä. Hedelmää on ja katkeroa löytyy myös sopivasti. Vaahtoa muodostuu kivasti ja se myös pysyy hyvin. Varsin maukas on, alkoholi paistaa hieman läpi ja jos olisi jäänyt siihen kuuden tuntumaan niin voisi melkein sanoa erinomaiseksi. Mutta onhan tämä nyt todella hyvä ihan näinkin.
Yhteenveto
Odotuksissa oli että oluet ovat tässä vaiheessa vielä pahasti vaiheessa mutta pakko oli päästä maistamaan. Hefen kohdalla valmius yllätti positiivisesti, ja vaikka aika tekee juomalle varmasti hyvää niin kyllä tuo erittäin juotava on jo nyt. Voisin helposti kuvitella kiskovani 3-4 tähän perään samantien, mutta jotain itsekontrollia on miehellä oltava. IPA:n osalta taas ollaan erittäin alkutekijöissä mitä tulee juotavuuteen, mutta tämän kanssa tiedossa olikin että tätä kannattaisi nauttia vasta n. 3vko kohdalla eli en voi esittää yllättynyttä.
Molempien oluiden osalta voin silti sanoa olevani tyytyväinen. Virhemakuja ei löydy, väri on molemmissa jotakuinkin haluttu, hiilihappoja löytyy ja vaahtoa myös muodostuu nyt jo. Haluttuja makuja löytyy ja kunhan nämä tästä kypsyvät niin uskallan sanoa että kyllä näiden kanssa hyvä-erinomainen -välille päästään. Iso kiitos Reittausblogin Harrille mainioista pussimäskäysohjeista ja erinomaisista resepteistä jo nyt. Sieltä löytyy iso syy miksi uskalsin ylipäätänsä lähteä tätä harrastamaan ja hienoa että sivustolla oli olemassa myös valmiit reseptit millä keltanokkakin saa hyvää olutta aikaiseksi. Pitää lähetellä noista "omista" tuotoksista pulloja kiitokseksi Rauman suuntaan kunhan noita kellariin jonkin verran kertyy ja aika (ja olut) on kypsä.
Tarkoitus olisi seuraavaksi tosiaan laittaa Belgitripel / Belgian Strong Golden Ale tulille kunhan tässä saan reseptin viilattua loppuun ja ainekset tilattua. Seuraavaa tekstiä odotellessa kannattaa hakea lähikaupasta paikallisten pienpanimoiden oluita ja suunnata puistoon nauttimaan kesästä. Vaikka se karhu tai koff on turvallinen ja halpa valinta, niin pari euroa enemmän sijoittamalla saat selvästi enemmän makua ja samalla tuet suomalaisia yrittäjiä. Tällä minäkin perustelin itselleni eilen miksi se oli ok upottaa useampi kymppi Salama Brewingin tuotteisiin panimokäynnin yhteydessä, eikä kyllä edes kaduta. Mukaan tarttui laadukkaita oluita ja samalla ostin itselleni hyvää omatuntoa eli win-win.
![]() |
Eilisen herkut |
Yhtä kaikki, nyt voi todeta oikeasti olevansa kotiolutharrastaja ja seuraavan kerran kun joku kysyy "onksne sun bisset hyviä" niin voi jo vastata jotain. Vaikka alkuun pelkäsin että näinköhän innostus hiipuu ensimmäisten erien jälkeen niin nyt on sellainen fiilis että kiinnostus harrastusta kohtaan on vasta heräämässä. Tästä on hyvä jatkaa.
- Olavi
Tätä kirjoittaessa lasissa oli Pahan mielen panimon Testihefe (Reittausblogin Perushefe) sekä Pahan mielen panimon Testi-IPA (Reittusblogin IPA).
Kommentit
Lähetä kommentti