#5 West Coast IPA - Panopäivä

Mietin tuossa pari viikkoa sitten että joku olut on vielä tehtävä ennen kesäloman päättymistä. Mieli teki Imperial Stoutia / Quadrupelia talveksi, mutta jotenkin tuo reseptin suunnittelu ei tuntunut etenevän ja muutenkin ajatus tummasta ja paksusta oluesta näin kesällä ei tuntunut ihan sitten kuitenkaan toimivan. Toki tuon juontikuntoon kypsymisessä menisi varmaan se n. 2kk mutta jos ei niin ei. Meinasin jo pistää koko oluenpanemisen jäihin kun yhtäkkiä viime viikolla iski ihan jäätävä West Coast ipan himo. 

Käytin sitten puolikkaan vapaapäivän reseptin hinkkaamiseen; tutkin kotona löytyvän kirjallisuuden läpi, googlasin reseptejä, katsoin Untappdista mistä tyylinsä edustajista olen pitänyt ja koitin onkia näiden raaka-aineita esille. 4,5h salapoliisityön jälkeen olin mielestäni selvittänyt West Coast ipan ytimen ja päätynyt minulle sopivaan reseptiin. Tukeva mallaspohja, kunnon katkerot, pihkainen aromi ja oranssihtava väri. Katsotaan päästäänkö tällä lähellekään tavoitetta.


Panopäivä

Resepti


Kuten osa ehkä nokkelasti huomaakin, vaihdoin pano-ohjelman aikaisemmin käytetystä Brewmatesta selaimella toimivaan Brewfatheriin. Brewfatheria päivitetään jatkuvasti ja siinä on enemmän ominaisuuksia kuin Brewmatessa, joka sinänsä on toki ihan pätevä sovellus myös. Huomasin kuitenkin että Brewmaten lukemilla erät jäivät aina tavoitetta pienemmäksi ja prosentit karkasivat joten ajattelin kokeilla jos tällä softalla päästäisiin lähemmäs tavoitetta.

Hienosta ulkoasusta huolimatta heti panopäivän alussa törmään haasteeseen. Tarkoitus olisi mäskätä maltaat 65-asteisessa vedessä, mutta sovellus ei kerro mihin lämpötilaan vesi pitää lämmittää ennen maltaiden lisäämistä. Aikasempi sovellus kertoo hienosti että kun lämmitän veden 71,5 asteeseen ja lisään maltaat niin päästään tavoitelämpötilaan. Noh, onneksi olen nohevana poikana kerännyt dataa mäskäyslämpötiloista joten lämmitän veden lonkalta 71 asteiseksi ja lisään maltaat. Lämpötila jää alkuun helvetillisen ylös 66,6 asteeseen, josta se tosin nopeasti laskee 65,7 asteeseen joka on lähempänä tavoitetta. Sekoittelin mäskiä 45min kohdalla (/90min) jonka jälkeen lämpötila putosi edelleen 65,4 asteeseen. Lopullinen keskilämpötila oli jotain 65,3 eli hieman tavoitetta korkeammalle jäätiin mutta eipä tästä ole haittaa.

Huuhtelu sujui oikein kivasti mutta tässä kohtaa hieman jänskätti tuo veden määrä. Sovellus sanoi että vierrettä olisi ennen keittoa 24,88l ja kattilan tilavuus on 27l. Tuossa on "Max" -merkki jossain 23,5l kohdalla niin pieni pelko oli perseessä että mennäänkö tässä äärirajoilla, en nimittäin muista millä korkeudella pinta on ollut aikaisempien erien kanssa. Onneksi tämäkin oli turha huoli ja huhtelun jälkeen loputkin vierteet mahtuivat kattilaan oikein kivasti ja pari senttiä jäi jopa väljää.

Tilaahan on vaikka millä mitalla


Kiehumispistettä odotellessa tuttuun tapaan pesin edellisvaiheen välineet ja koeajoin vierteenjäähdyttimen. Kiehumispisteen lähestyessä siivilöin proteiinivaahtoja keitoksen päältä pois, joidenkin mukaan tämä vaikuttaa oluen kirkkauteen mutta tästä ei taida olla varmuutta. Lähinnä teen tämän omasta ilosta ja "tottumuksesta". Ja koska onhan se kivempi katsoa kirkasta vierrettä kuin sentin vaahtokerrosta.

Keiton aikana ei ihmeellisyyksiä tullut vastaan ja samalla valmistelin hiivan jo valmiiksi. Arvoin että laitanko yhden vai kaksi pussukkaa mutta valmistelin kuitenkin kaksi pussia - mielummin ylihiivaus kuin alihiivaus, eikös? Jäähdytyksen kanssa ei ihmeitä tapahtunut ja sen jälkeen olikin vuorossa päivän jännittävin osuus eli vierteen siirto käymisastiaan. Jännin osuus siksi koska tässä vaiheessa selville tulee a) ominaispaino ja b) vierteen määrä. Aikaisempina kertoina vierteen määrä on jäänyt hieman tavoitetta pienemmäksi ja ominaispaino tavoitetta korkeammaksi - jolloin lopullinen alkoholiprosentti on ollut myös tavoiteltua korkeammalla.

Tällä kertaa tavoitteena oli FG 1.060, jolla pitäisi tulla n. 6,4% olutta, sekä 20l vierrettä (vai onko se jo olutta tässä vaiheessa?). Kattilasta valuttamisen jälkeen käymisastia näyttää tavoitellut 20l ja ominaispaino on huimat 1.070 joka tarkoittaa n. 7,5% olutta. Kertakaikkiaan iloinen yllätys että kerrankin näyttäisi siltä että olutta tulee tavoitteen mukaan, ja ominaispainokin on parempi olla yli kuin ali. Olen kuitenkin saanut jo tarpeekseni oluista joissa alkoholiprosentti huitelee ties missä, joten lasken nopeasti paljonko vettä pitää lisätä että päästään tavoitteen mukaiseen ominaispainoon 1.060. Lisään 3l kylmää vettä jolloin laskujen mukaan ominaispainon pitäisi olla 1.061 mikä on tässä tapauksessa "Good Enough". Käymisastia kellariin, kamojen pesu ja valmista tuli.

1.070 kyllä joo, väri iloisen punertava kuten tavoitteena olikin


Päivä onnistui kokonaisuutena todella kivasti, ei tullut sotkettua ja kaikki onnistui kuten pitikin. Brewfatherin lukemat tuntuvat yhden kerran otannan perusteella huomattavasti Brewmatea realistisemmalta, tosin pitänee seurata mihin tämä oma tehokkuus asettuu kun tällä kertaa ohjelma näyttää panopäivän tehokkuudeksi 80% aikaisempien kertojen keskiarvon 64% sijaan. Kivempi näin päin tietysti. 

Tajusin tätä kirjoittaessa että en ole muistanut painaa tuota Kesämökin maistelupostausta vielä pihalle mutta koitan saada sen viimeistään ensi viikolla oikoluettua että saisin sen myös julkaistua. Palataan asiaan silloin.


- Olavi


Tätä kirjoittaessa lasissa oli Lidlin helvetin paha alkoholiton vehnäolut joka ei ansaitse kuvaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkuvuosi 2021

Olutkirjallisuus ja muuta luettavaa

Maistellaan - Uusi Yritys (#7) + muuta höpinää