Maistellaan - Kesämökki
Kas niin. Korkkasin tuossa pari viikkoa sitten sitten tuon "kullankeltaisen, rapsakan belgin" jossa prosentit lähtivät hieman karkuun. Tämä olut on tosiaan pantu ennen aikaisemmin maisteltua El Hefeä (18.6. vs 24.6.), mutta tätä jaksoin pitää käymisastiassa ja pullossa hieman pidempään. Kokonaisuutena olut vietti 3vko tynnyrissä ja pullossakin takana on 21pv ennen maistelua eli tasan kolme viikkoa. Pieni pelko on perseessä että miten tuo 10,9% alkoholiprosentti näkyy, mutta kunhan ei tule vihreän omenan perkele vastaan niin ei tämä huonompikaan voi olla. Eihän?
Kesämökki
![]() |
Etiketti rutussa :( |
Ennen itse oluen arviointiin siirtymistä muutama sananen vielä etiketin ulkoasusta.
Minulla oli visio järven rannalla olevasta mökistä, kuvakulma metsästä ja vesi taustalla - klassinen suomalainen maisema. Tarkoituksena oli julkeasti kopioida googlesta tätä ajatusta vastaava kuva mutta 20-30min googlailun jälkeen en ollut vielä löytänyt edes lähellekään välttävää kuvaa ja aloin pikkuhiljaa hermostua. Vitutuskäyrä nousi lopulta siihen pisteeseen että muutaman kirosanan saattelemana iskin hanskat tiskiin ja luovutin, ilmeisesti en vain osaa käyttää googlea. Pienen pohdinnan jälkeen totesin että niin kai se on itse otettava kynä (hiiri) kauniiseen käteen, taitelijanlahjat käyttöön ja väännettävä itse se mökkimaisema.
Taiteelliset lahjani eivät riitä ihan valokuvan tasoisen mökkimaiseman tekemiseen mutta kattokaa nyt miten hieno! Tämän piirtämisen jälkeen päätin että jatkossa (mahdollisesti yhtä poikkeusta lukuunottamatta) kaikki etikettini valmistuvat paintilla. Jos tästä joku mielensä pahoittaa niin hyvä. :( Ja sitten asiaan.
Maistelu
Pullo sihahtaa avatessa nätisti eikä vaahtoa yli. Lasiin kaadettaessa vaahtoa kyllä hieman muodostuu mutta se ei tahdo asettua ja häviää heti - onkohan tämä ihan "kypsää" vielä? Väri on ehkä hieman haluttua tummempi mutta en voi sanoa olevani pettynyt - kaunista on. Tuoksusta huomaa että alkoholia kyllä löytyy, belgihiivan vivahde nousee myös esiin. Onnekseni virhemakuja ei tunnu tässä vaiheessa vielä nousevan esiin joten jokseenkin hyvillä mielin voi alkaa maistelemaan.
Ensisiemauksella käy selväksi että alkoholia kyllä tosiaan on. Muut maut löytyvät taustalta vain vaivoin, mutta kyllä sieltä hiivan löytää ja jälkimaku on kuitenkin jokseenkin raikas..? Alkoholin jälkeen vahvimpana "makuna" esiin nousee voimakkaat katkerot. Tämä on ehkä pieni yllätys koska ibuja löytyy todella maltilliset n. 30, mistähän tämä nyt sitten taas johtuu.
Hieman lämmenneenä alkoholin terävyys pehmentyy ja muut maut saavat enemmän tilaa. Tämän myötä tulee ehkä vielä vahvemmin sellainen fiilis että ihan ei ole vielä valmista. Kolme viikkoa pullossa pitäisi olla jotakuinkin riittävästi, mutta toisaalta tujumpi tavara vaatii ehkä enemmän aikaa. Oikein hyvä aihiohan tämä on, mutta jos tämä ei tästä ajan myötä pehmene niin kyllä tämä pienoinen pettymys on. Alkoholin polte hallitsee makua, joskin lämmenneenä tämä on jo melkein hyvää. Harmillisesti alkoholiprosentti karkasi 8,2% -> 10,9%, sillä matalampiprosenttisena tämä voisi olla jo nyt todella maukasta. Olisin voinut lisätä vettä ennen käymisastian kellariin siirtoa jolloin prosentteja olisi saatu alemmas, mutta kai se pitää kaikki oppia kantapään kautta.
Yhteenvetona voisin todeta että kyllä tässä pohja on kunnossa. Voisin pitää tuota muutaman viikon vielä kellarissa ja katsoa uudestaan jos se olisi siitä pehmentynyt. Onhan tämä nykyiselläänkin juotavaa, mutta mitä iloa on tehdä olutta joka on "ihan jees"? Kyllähän tällä halvat kännit tietysti tulisi ja Kontulan ostarilla menisi kaupaksi mutta sitä ei nyt haettu takaa.
Jos El Hefen oppi oli se että käymisastian tulee antaa olla rauhassa, niin tästä viimeistään opin sen että jos OG näyttää olevan koholla ennen kellariin viemistä niin lisää sitä perkeleen vettä. Lopputuloksena on enemmän pullotettavaa kamaa jossa alkoholiprosentti on lähempänä tavoitetta ja sen seurauksena makukin on todennäköisesti parempi. Luulisi olevan aika no brainer mutta näköjään ei. Katsotaan mitä kolme lisäviikkoa kellarissa tekee maulle.
- Olavi
P.S. Tein tosiaan tämän maistelun jälkeen West Coast IPA:n jossa OG oli koholla ennen kellariin viemistä joten otin neuvosta vaarin ja lisäsin kolmisen litraa vettä ennen hiivan lisäystä tilanteen tasaamiseksi. Toivottavasti auttoi!
Tätä kirjoittaessa lasissa oli Pahan Mielen Panimon Kesämökki
Kommentit
Lähetä kommentti