"Palataan joulun aikoja asiaan". Noh, joululomilla tässä vielä ollaan niin periaatteessa tämä piti paikkansa mutta sitten ehkä kuitenkaan ei.
Otsikosta käy jo aika hyvin ilmi mistä tässä tekstissä on kyse eli katsotaan alkuun miltä Matkustaja maistui. Tuosta olen nyt parikin maistiaista ottanut, mutta ajallista eroa näillä taisi olla viikko ja maku ei siinä välissä ehtinyt hirveästi kehittymään joten en viitsi turhaan kirjoitella samoja asioita tuplana. Lisäksi käytin jouluaaton pannessa ja lupaavan oloinen IPA sieltä olisi tulossa, etiketit on valmiina ja kuivahumalat pöntössä ja 6.1. pitäisi tämä laittaa pulloon. Viimeiseksi käydään vielä läpi mitä päivityksiä välinepuolelle on tullut ja mitkä ovat ensikokemukset näistä.
Maistellaan - Matkustaja, Imperial Stout
Matkustaja löysi tiensä lasiin 27pv pullotuksesta, mikä on näin tummalle ja isohkolle (8,5%) oluelle kohtalaisen vähän joten odotuksissa oli että ihan vielä ei maalissa olla. Väri on vähemmän yllättäen tumma ja iloisena yllätyksenä saamme myös hieman vaahtoa mukaan. Tuoksuu stoutilta; paksu suklaisen paahteinen tuoksu pienellä alkoholin vivahteella. Ennen maistoa annan tämän vielä hieman lämmetä olutkaapin 10 asteesta jotta maut pääsevät paremmin esiin. Odotusarvona on että hieman kevyttä tuli, ja koska mallaspohja meni enemmän tai vähemmän arvalla (vaikka ajatustakin oli) niin hieman on pelko perseessä että miten hyvin maut ovat tasapainossa keskenään.
Ensimaisto ja.. Perkele, tämähän on hyvää. Suklaan makeus ei mene yli ja toivomaani paahteisuutta löytyy myös. Pieni kahvisuus löytää myös tiensä esiin mutta alkoholi ei maistu ei sitten yhtään. Maut ovat helvetin hyvin tasapainossa keskenään, jonka lisäksi tässä on myös oikeasti paksu runko tukemassa. Aikainen maistamisajankohta nousee jälkimaussa esiin - maku ei ihan kanna loppuun asti, vaan tuntuu hieman kesken ja nautinto jää hieman vaiheeseen. Tämä on isossa kuvassa todella pieni murhe joka hoitunee kypsyttelyllä. Pakko sanoa että vahingossa meni kyllä niin lähelle hakemaani lopputulosta kuin vain voi olla, ja se että tämä on nyt jo juotavaa on todella iso yllätys.
Hehkutuksesta huolimatta selvää toki on että vielä ei ole valmista, vaan epäilen että tämä vaatinee 3-4kk ollakseen siinä kunnossa että tätä kehtaa sanoa hyväksi. Kaikki peruspalikat on kuitenkin todella hyvin kasassa, ja isoimmat ansat (keveys, alkoholi puskee, makumaailma liian makea) näillä näkymin vältettiin. Pakko sanoa että on tullut huonompiakin kauppastoutteja juotua, ja nyt on ensimmäistä kertaa oman reseptin kohdalla sellainen fiilis että se mitä haettiin myös toteutui. Innolla odotan miten tämä tästä kehittyy mutta uskallan nyt jo melkein sanoa onnistumiseksi. Jee!
#8 IPA
Siirsimme pandemian takia joulunvieton mutsin ja broidin kanssa keväämmälle, joten tämä vapautti minulle jouluaaton muihin tehtäviin. Mielummin sitä olisi perheen kanssa ollut. Syönyt ja juonut hyvin jne, mutta tämä on mitä on niin päätin tehdä jouluaattona aamulla olutta jotta voin illalla hyvillä mielin juoda olutta.
Tajusin että ei tuo iso reseptikuva ketään kiinnosta ja se on niin sekava että sieltä tuskin osataan oikeita palikoita esiin poimia niin mennään tällä. Tässä siis olennaiset infot erään liittyen. Pohjaan hain inspiraatiota Good Boy Rikistä, kun taas humalointi on jotakuinkin sama kuin Reittausblogin IPA:ssa johon olin hyvin tyytyväinen tämän osalta. Määrät hieman eroavat, sillä iskin tähän Magnumin ja Centennialin jämät jotta pääsen noista eroon, mutta hyvin samankaltaista on. Hiivan osalta kokeiluun uusi yksilö, Lallemandin Verdant IPA, jonka pitäisi tukea "mehusteluominaisuuksia" ja tehdä tästä entistä täyteläisempi.
Tavoitteena tässä siis raikas ja hedelmäinen humalointi ensimmäisen erän tapaan, hiivasta vielä lisäboostia hedelmäisyyteen, täyteläisyyteen ja pehmeyteen. Mallaspohjan tulisi tukea nätisti mutta ei tietenkään nousta liikaa esiin. Caramel 150 tuo hieman väriä ja makeutta ja kaurahiutaleiden ajatus on tuoda suutuntumaan pehmeyttä ja parantaa vaahtoa. Odotuksissa siis pirun hyvä tuote, mutta katsotaan nyt.
Varsinaisesta panopäivästä ei jälkipolville jäänyt liikaa kerrottavaa. Rutiini alkaa olla jo vahva eikä yllätyksiä ilmennyt. Huomiona todettakoon että lämpömittari tuntuu vähän temppuilevan, ja lämpötila hyppii 2 asteen välillä (63, 65) enkä oikein tiedä kumpi on kumpi joten pitänee seuraavaa erää varten ostaa uusi ja verrata lukemia, ja katsoa pitääkö tästä luopua kokonaan. Lisäksi nämä 20l erät tuntuvat nyt "ensi-innostuksen" jälkeen olevan hieman isoja ja noita pulloja jää kellariin turhaksi pyörimään. Tämän jälkeen voisi pudottaa eräkoon sinne 14-15l tuntumaan, ei ole kattilakaan ihan äärirajoilla maltaan määrän suhteen.
Välineistön päivitystä
Kuten aikasemman kirjoituksen lopussa ilmaisin niin hermot meni ja lämpötila on saatava kontrolliin. Tämä erä on ensimmäinen jolla uusia vermeitä päästään testaamaan joten kerrotaan nyt mitä tuli ostettua, miksi, ja miten ovat toimineet.
 |
Sellainen mötikkä |
 |
Naamioinnin jälkeen |
Tähän lämpötilakontrollipakettiin kuului siis jääkaappi (yllä), Inkbird lämpötilan kontrollointiin, sekä iSpindel jonka pudotan käymisastiaan ja joka lähettää wifin kautta serverille dataa käymisen tilasta sekä lämpötiloista. Kalibroin iSpindelin jo hyvissä ajoin pari päivää ennen jouluaattoa joten tästä ei tarvinnut panopäivänä huolehtia. Panohommien jälkeen pönttö jääkaappiin, iSpindel päälle, brewfather -yhteyden testaus ja pönttöön. Inkbirdin anturi käymisastian kylkeen, haluttu lämpötila inkbirdiin ja homma skulaa.
 |
Lämpötila-anturi käymisastian kyljessä |
 |
Ylempi kertoo anturin lämpötilan, alempi tavoitelämpötilan |
Noin, näillä saadaan pidettyä lämpötilat hallussa. Inkbirdiin asetetaan tavoitelämpötila, lämpötila-ero jonka mukaan halutaan kytkeä lämmitys/viilennys päälle sekä lämmityksen/viilennyksen viive minuuteissa. Oli siinä muitakin valintoja, mutta nämä on ne mitkä meitä kiinnostavat. Käymisen alussa asetin lämpötila-eroksi 1 asteen, eli kun anturi näyttää 20,5 kytkeytyy jääkaappi ja sitämyöten viilennys päälle. Tämä siitä syystä että jääkaappi ei kokoajan huristelisi päälle-pois, koska kompressori ei tästä tykkää. Alussa käyminen nostaa jatkuvasti lämpötilaa joten tätä tapahtuisi paljon. Viiveeksi laitoin 3min, sillä se nyt tuntui mutulla kivalta. Käymisen loppuvaiheessa asetin eroksi ensin 0,5 astetta, ja sitten 0,3 astetta kun meno hieman tasaantui.
Entäs sitten se iSpindel? Noh. Näköjään sössin jotenkin tuon minun kalibroinnin kaavan syöttämisen kanssa eikä Brewfather suostu konvertoimaan palikan kallistuskulmaa ominaispainoksi. iSpindel on siis eräänlainen poiju, jonka kulma muuttuu nesteen ominaispainon mukaan. Eli kun syötän että 1,090 on tämä kulma, ja 1,000 on tämä kulma niin tästä muodostuu kuvaaja ominaispainon ja kallistuskulman välillä, ja osaan tulkita kulman perusteella missä ominaispainot huitelevat. Kalibroinnissa otin mittauksen 1,090 ja 1,000 välillä 0,010 välein, eli yhteensä kymmenen mittausta. Nämä eivät tietenkään asetu ihan täysin tuohon alkuperäiselle 1,090-1,000 kuvaajalle, vaan näistä muodostui kaava, joka syötettiin Brewfatheriin jotta se osaa tulkita kallistuskulman ominaispainoksi. Ja tämän kaavan syöttämisen jotenkin sössin joten tätä dataa en saanut.
Noh, hätä ei ole tämän näköinen! iSpindel lähettää silti kallistuskulmadatan, ja vaikka en saakkaan sitä tulkittua niin siinä vaiheessa kun kallistuskulma pysyy samana voin olettaa käymisen loppuneen. Mutta katsotaanpas sitten millaista raporttia meille tulee.
 |
Brewfatherin raportti iSpindelistä |
Tässä siis pelkästään lämpötilaraportti, mutta jos olisin saanut syötettyä kaavan oikein niin vilistäisi taulukossa toinen kuvaaja mukana. Alkuun lämpötila oli siis hyvinkin korkea kun käymisastian jääkaappiin työnsin, mutta pikuhiljaa se asettui halutulle tasolle. 25.-27.12. lämpötilan tavoite oli laitettu 19,5 asteeseen, mutta käyminen oli niin aktiivista että lämpötilat kohosivat ajoittain korkeallekin. 27.12. huomasin että käyminen alkaa hidastua, joten nostin Inkbirdin tavoitelämpötilan 20.5. asteeseen ja pienensin hieman lämpötilaeroa jolla jääkaappi iskeytyy päälle.
iSpindel välittää 15min välein dataa serverille, sisältäen kallistuskulman, lämpötilan, akun varauksen ja muutamia aikaleimoja ym. silppua. Vaikka Brewfather ei saa kallistuskulmaa tulkittua, antaa se minun ottaa koko datan csv:nä ulos jolloin voin itse tehdä tarvittavat analyysit kallistuskulmasta - ja näinhän minä teen. Data pihalle, siistimistä ja kallistuskulmasta nätti graafi niin tulos on tälläinen.
Kuten tuosta näkyy, asettuu kallistuskulma/ominaispaino aika hyvin samoihin lukemiin n. 300-350 mittauspisteessä. Tämä osuu 27.12. illan ja 28.12. aamuyön paikkeille, mutta päätän silti seurata tilannetta vielä hetken. 31.12. aamupäivällä (n. 660) totean että ei tuo tuosta tule muuttumaan joten nyt on hyvä sauma mitata ominaispaino ja katsoa että mennäänkö lähelläkään tavoite FG:tä (1.016) vai onko käyminen pysähtynyt kesken kaiken. Mikäli tavoitteen lähellä ollaan niin uskallan tulkita käymisen loppuneen ja voin heittää kuivahumalat sisään ja oluen muutaman päivän päästä pulloon. Päätän siis ottaa ominaispainon oluesta jo 7pv jälkeen sillä käyminen näyttää loppuneen, ja lisäksi hiivapaketti lupaa käymisen olevan 5 pv:n jälkeen ohi mikä tuo turvaa ja tukea ajatukselleni.

Hanallinen astia on kätevä sillä saan valutettua herkkua pois milloin vain, ja herkkuahan tämä näyttää olevan. Jumalauta että on kaunis väri! Mukana on luonnollisesti reilusti humalapartikkeleita ja todennäköisesti tuo tuosta tulee muutenkin vielä hieman vaalenemaan mutta ai että! Tämän lisäksi ominaispaino näyttää olevan 1.011 reseptin 1.016 sijaan, eli ohi on menty ja reilusti. Täten julistan käymisen päättyneeksi, ja OG:n oltua 1,066 on käsissämme 7,2% olut.
Kuivahumalat sisään, viitisen päivää lillumista, Cold Crash ja olutta pulloon. Hieman tässä kuumottaa että tuleekohan sitä kiirehdittyä mutta näin ne internetissäkin tekevät. Kun käyminen näyttää olevan ohi ja ominaispaino asettuneen niin pulloon vain. Jos tämä(kin) erä tulee sössittyä niin ainakin sitten tietää antaa jatkossa kunnolla aikaa, mutta väittäisin että turvallista on. Lisäksi pystyn tässä seuraamaan käymistä helposti sillä tuo ilmalukon pörinä kuuluu jääkaapin läpi, ja viime päivät on ollut kovin hiljaista. Satunnaisia pieniä pluplutuksia silloin tällöin mutta ei tuota käymiseksi voi sanoa.
6.1. olisi tarkoitus laittaa tämä herkku pulloon ennen tammikuun työhelvetin käynnistymistä ja etiketinkin askartelin eilen valmiiksi. Kaikki merkit viittaavat tästä tulevan mainio olut joten odotan innolla tammikuun loppua kun tätä pääsee maistelemaan. Uusi Yritys (kts. edellinen postaus) taasen joutaa varmaan myös kokonaan viemäriin. Otin tässä äsken 3,5 vko:n jälkeen uuden maistiaisen tuosta, mutta ei se vihreä omena sieltä tietenkään ole mihinkään hävinnyt eli huit helvettiin vaan. Ei varmaan hetkeen tarvitse vehnää yrittää, kyllä on niin kovasti otettu noiden kanssa turpaan. Vaikka ihan itseäänhän tässä saa taas syyttää.
Yhteenvetona siis. Matkustaja maistuu hyvältä ja jatkossa toivottavasti vielä paremmalta. Uusi yritys maistuu vihreältä omenalta ja löytää jatkossa paikkansa viemäriverkostosta. Uusin ipa voi hyvin ja vaikuttaa lupaavalta. Uudet välineet hoitavat hommansa kotiin ja olen näihin tyytyväinen, kunhan nyt vain oppisi itse hoitamaan oman osuutensa kunnolla. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin - mukavaa alkavaa vuotta lukijoilleni ja miksei muillekin.
- Olavi
Kommentit
Lähetä kommentti